Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Whippet

k9s

Groep Windhonden
FCI 162
Sectie 3

Het ras is ongeveer een eeuw geleden in Noord-Engeland ontstaan om de Fox Terriër te vervangen bij de hazenjacht. Hij zou zijn voortgekomen uit kruisingen tussen diverse soorten Terriërs (Fox, Bedlington), de Italiaanse Windhond en de Greyhound. Het werd de wedstrijdhond van de mijnwerkers. Hij heeft zijn naam te danken aan de term "Whip up" (zweepslag) of "Whip it" (bliksemsnel). Het ras is in Engeland erkend in 1902. Deze miniatuur Greyhound komt ook veel in andere landen voor. Nadat hij een tijdje in de vergetelheid was geraakt, maakt de Whippet nu weer een zekere opleving door.

Type hond
Kortharige Windhonden

Land van herkomst
Groot-Brittannië

Oorspronkelijke naam
Whippet

Andere naam
Dwergwindhondje

Karakter
De Whippet is robuust en sterk. Hij jaagde graag op konijn. Hij behoort tot de snelste ter wereld en heeft een enorme stuwkracht. Verhoudingsgewijs is hij sneller dan de Greyhound. Hij schittert op de cynodroom (hondenrenbaan) en blinkt uit in de rennen over een gevarieerd parcours. Hij is erg aanhankelijk, zachtaardig, zeer gevoelig, kalm en rustig. Hij is lief voor kinderen kortom hij is een charmant gezelschap. Het is geen waakhond. Hij moet met zachte hand worden opgevoed.

Verzorging
Hij kan zich aanpassen aan het stadsleven, maar moet zich wel regelmatig kunnen uitleven om welzijn te behouden. Hij is niet graag alleen en kan slecht tegen de kou. Hij is zeer proper. Een of twee keer per week borstelen is voldoende.

Gebruik
Windhondenrennen. Gezelschapshond.
Hoofd
Lang, smal. Platte, lange schedel. Lichte stop. Sterke kaken. Kleur van de neus-spiegel in overeenstemming met de kleur van de vacht.

Ogen
Ovaal, schitterend.

Oren
Klein, fijn, "in een roos" gedragen (rozenoren genaamd).

Lichaam
Vierkant. Lange, gespierde, sierlijk gebogen hals. Zeer diepe borst. Goed gewelfde ribben. Brede, tamelijk lange rug. Duidelijk gewelfde lendenen. Sterke achterhand. Opgetrokken buiklijn.

Ledematen
Strak, gespierd. Zeer droge voeten. Tamelijk uit elkaar staande tenen. Dikke zoolkussentjes.

Staart
Lang, spits, onder de ruglijn gedragen.

Vacht
Kort, fijn en dicht.

Kleur
Alle kleuren of kleurcombinaties.

Schofthoogte
Reu: 47 tot 51 cm. Teef: 44 tot 47 cm.

Borstomvang


Gewicht
Ongeveer 10 kg.