Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Finse Spits

finse-spits

Groep Spitsen en oertypes
FCI 49
Sectie 2

De Finse Spits werd waarschijnlijk door Aziatische nomadenstammen naar Finland gebracht, en hij is waarschijnlijk verwant aan de Russische Laika. Vroeger werd de Finse Spits door de Lappen gebruikt om eland en beer op te sporen. Tegenwoordig wordt het ras gebruikt om op vogels zoals de korhoen te jagen. De eerste standaard werd geschreven in 1892 en het ras werd in 1935 door de Kennel Club erkend.

Type hond
Arctische Jachthonden

Land van herkomst
Finland

Oorspronkelijke naam
Suomenpystykorva, ("hond met de puntige oren")

Andere naam
Finse Spets. Finse, Vogelhond. Finse Spits

Karakter
Deze levendige, moedige en blije hond is zeer geliefd als gezelschapshond. Zijn jacht-instinct wordt gebruikt om groepen vogels te vinden. Het ras is zeer expressief en uit zich met een breed scala aan geluiden, waaronder "jodelen". Zijn argwaan ten opzichte van vreemden maakt hem tot een uitstekende waakhond. Deze gevoelige hond vereist een consequente maar toch zachtaardige opvoeding.

Verzorging
De Finse Spits kan zich makkelijk aan een huiselijk leven aanpassen. Tenminste als hij maar veel beweging buiten krijg en niet voor langere perioden alleen wordt gelaten. Dit ras is heel verzorgd. Dagelijks bor-stelen is nodig, maar professioneel laten trimmen niet.

Gebruik
Jachthond. Waakhond. Gezelschapshond.
Hoofd
Middelgroot, droog, vos-achtig. Licht gewelfd voor-hoofd. Uitgesproken stop. Strakke, dunne lippen.

Ogen
Middelgroot en amandelvormig. Donker van kleur.

Oren
Middelgroot, rechtop gedragen. Uiteinden puntig. Met fijne haren bedekt. Erg beweeglijk.

Lichaam
Bijna vierkant. Diepe borstkas. Buiklijn licht opgetrokken. Sterke, rechte rug.

Ledematen
Ronde voeten. Sterke benen.

Staart
Stijf naar voren omlaag gekruld, tegen de dij aan gedragen.

Vacht
Kort op de kop en de voorkant van de benen. Langer en recht op het lichaam, achterkant van de benen en staart. Veel langer op de schouders, vooral bij de reu. Korte, zachte, dichte, lichter gekleurde ondervacht.

Kleur
Roodbruin of geelrood op de rug. Lichter op de wangen, onder de snuit, op de borst, buik, binnenkant van de benen, achterkant van de dijen en onder de staart. Witte aftekeningen op de voeten en een smalle witte streep op de voorborst zijn toegestaan, evenals zwarte haren op de lippen en op de rug.

Schofthoogte
Reu: 44 tot 50 cm. Teef: 39 tot 45 cm.

Borstomvang


Gewicht
23 tot 27 kg.