Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Airedale Terriër

airedale-terrier

Alias Airedale Terriër
Groep Terriërs
FCI 7
Sectie 1

De 'koning der Terriërs' werd rond 1850 door fokkers in de Aire vallei in Yorkshire gecreëerd uit kruisingen tussen de Otterhound en een verdwenen ras: de Old Black and Tan Terriër (Old English Brokenhaired Black and Tan Terriër). Het doel was een hond te fokken die op otters en knaagdieren kon jagen. De Airedale Terriër werd door de Kennel Club in 1886 erkend. Gedurende de Eerste Wereldoorlog werd hij als boodschapper, aanvalshond en waakhond ingehuurd.

Type hond
Grote en middel-grote Terriërs

Land van herkomst
Groot-Brittannië

Oorspronkelijke naam
Airedale Terriër

Andere naam
Waterside-Terriër, Working-Terriër, Bingley-Terriër, (vroeger), Warfedale Terriër (vroeger)

Karakter
Rustiek, sterk, energiek, levenslustig en steeds alert met snelle reacties. De Airedale Terriër is uitzonderlijk moedig. Hij is gehecht aan zijn baas en zacht met kinderen. Hij kan dominant, zelfs agressief zijn tegenover soortgenoten. De Airedale Terriër heeft verschillende kwaliteiten: hij is een goed zwemmer, jaagt op eenden, otters, everzwijnen en herten. Het is een betrouwbare bewaker van eigendommen en personen. Als gebruikshond wordt hij door het leger, reddingsteams en de politie gewaardeerd.

Verzorging
Hij kan enkel als huishond leven wanneer men dagelijks lange wandelingen met hem maakt. Twee keer per week borstelen en drie maal per jaar laten trimmen is aan te bevelen.

Gebruik
Jachthond (jager op ongedierte). Waakhond. Gebruikshond: politiehond, speurhond, blindengeleidehond, militaire hulp. Gezelschapshond.
Hoofd
In goede verhouding met de rest van het lichaam, zonder huidplooien. Lange, vlakke schedel. Bijna onzichtbare stop. Vlakke wangen. Krachtige kaken.Aansluitende lippen.

Ogen
Klein, donker.Felle uitdrukking.

Oren
V-vormig, zijwaarts gedragen, klein. De bovenrand van de gevouwen oorschelpen reikt iets boven de schedel uit.

Lichaam
Mag niet te lang zijn. Gespierde hals zonder keelhuid. Korte, sterke, rechte rug. Diepe borstkas. Goed gewelfde ribben. Gespierde lendenen.

Ledematen
Gespierd met stevige botten. Kleine, ronde, gesloten voeten. Matig gewelfde tenen.

Staart
Hoog aangezet, vrolijk gedragen maar niet op de rug gekruld.

Vacht
Stug, dicht, draadharig, niet lang met een bijna warrige indruk. Vlak aanliggend, recht en dicht. De ondervacht is korter en zachter.

Kleur
De mantel is zwart of grauw net zoals het bovenste deel van de hals en de staart. Alle andere streken zijn tan kleurig. De oren zijn meestal donkerder tan en vaalgrijze streken kunnen ontstaan rond de hals en aan weerszijden van de schedel. Enkele witte haren tussen de voorpoten zijn toegestaan.

Schofthoogte
Reuen: ongeveer 58-61 cm. Teven: ongeveer 56-59 cm.

Borstomvang


Gewicht
Ongeveer 20 kg.