Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Chow Chow Korthaar

chow-chow

Groep Spitsen en oertypes
FCI 205
Sectie 5

De Chow Chow (in zijn geboorteland Chou, "jachthond", genoemd) is al meer dan twee duizend jaar populair in China. De Hunnen, Mongolen en Tartaren gebruikten het ras tijdens de oorlog voor de jacht en als waakhond. Deze hond met bontvacht werd soms gegeten (chow betekent "voedsel") en zijn bont werd voor kleding gebruikt. Het ras verscheen voor het eerst in 1865 in Europa toen Koningin Victoria een prachtig exemplaar werd aangeboden. Selectief fokken begon in Engeland in 1887 in een poging een meer sociale Chow Chow te ontwikkelen. Het ras werd door de Kennel Club in 1894 erkend. Het wordt nu als een luxe gezelschapshond gezien.

Type hond
Aziatische Keeshonden en soortgelijken

Land van herkomst
China

Oorspronkelijke naam
Chou

Andere naam
Chow Chow, De Chow

Karakter
Deze krachtige, moedige, onafhankelijke en rustige hond heeft een sterke, gereserveerde persoonlijkheid. De Chow Chow blaft zelden en is niet erg actief. Hij vormt een sterke band met zijn baas, maar hij is nogal afstandelijk en niet extravert. Hij is zeer argwanend tegenover vreemden, en is daardoor een uitstekende waakhond. Hij is agressief ten opzichte van andere honden. Consequente, maar geduldige zachtaardige opvoeding moet al op zeer jonge leeftijd beginnen.

Verzorging
De Chow Chow kan zich aan het stadsleven aanpassen, mist hij de kans krijgt dagelijks veel te lopen. Dagelijks borstelen en kammen is nodig voor deze zeer verzorgende hond. Vaker en stevig borstelen is aan te bevelen tijdens de seizoensrui. De Chow Chow heeft er een hekel aan om vastgelegd te worden en kan slecht tegen warmte.

Gebruik
Jachthond. Trekhond. Vee- en schapenhoeder. Gezelschapshond.
Hoofd
Groot. Platte, brede schedel. Geen uitgesproken stop. Brede snuit. Grote neusspiegel, de kleur is in overeen-stemming met de vachtkleur. Tong, gehemelte en lippen zijn blauwzwart. Zwart tandvlees.

Ogen
Amandelvormig, vrij klein. Donker. Blauwe en geelbruine soorten kunnen ogen in de kleur van de vacht hebben.

Oren
Klein, dik, ver uit elkaar. Strak omhoog en naar voren gericht, waardoor het gezicht de karakteristieke fronsende uitdrukking krijgt (="scowl").

Lichaam
Evenwichtige verhoudingen. Sterke, volle hals. Brede borstkas. Krachtige lendenen. Korte, horizontale, sterke rug.

Ledematen
Krachtige benen met zware botten. Kniegewricht heeft geringe hoeking, waardoor de karakteristieke steltachtige manier van lopen ont-staat. Kleine, ronde kattenvoeten.

Staart
Hoog aangezet en over de rug gedragen.

Vacht
Overvloedig, dicht, recht en uitstaand.

Kleur
Eenkleurig zwart, rood, blauw, bruingeel, cr?me of wit, vaak in meer tinten maar nooit met vlekken of veelkleurig. Onderkant van de staart en romp zijn vaak lichter van kleur.

Schofthoogte
Reu: 48 tot 56 cm. Teef: 46 tot 51 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reu: 20 tot 25 kg. Teef: 18 tot 20 kg.