Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Curlycoated Retriever

curly-coated-retriever

Groep Retrievers, Spaniels en Waterhonden
FCI 110
Sectie 1

De oudste van de Engelse Retrievers is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen de Newfoundlander en de Ierse Water Spaniel. Ook de Poedel en de Labrador hebben aan zijn ontwikkeling bijgedragen. Hij was in 1860 voor het eerst op een tentoonstelling te zien. In 1896 werd de Club voor de Curlycoated Retriever ras opgericht, terwijl de standaard werd vastgesteld in 1913. Midden negentiende eeuw was het ras in Engeland een groot succes. Hij was meer succesvol eerder als gezelschapshond dan als jachthond. Tegenwoordig komt hij niet zoveel meer voor en de fokbasis is daarom nogal klein. In sommige landen, zoals Nieuw-Zeeland, is de populatie aanzienlijk.

Type hond
Retrievers

Land van herkomst
Groot-Brittannië

Oorspronkelijke naam
Curlycoated Retriever

Andere naam


Karakter
Deze hond met een goed uithoudingsvermogen en een verfijnde neus is robuust, sterk, actief en moedig. Hij is een uitstekend zwemmer, en hij apporteert goed. Hij is zeer geschikt voor de eendenjacht in moerasgebieden. Hij is kalm, bedaard, aanhankelijk, maar hij heeft tegelijkertijd ook een zeer onafhankelijk karakter. Hij moet consequent, maar ook met geduld en kalmte worden opgevoed.

Verzorging
Deze hond is niet geschikt voor het leven in de stad, omdat hij veel beweging nodig heeft. Hij houdt er niet van om te worden opgesloten en is niet graag alleen. De vacht mag niet gekamd worden, dit zal de krullen beschadigen. Verwijder het dode haar door ongeveer twee keer per week de vacht nat te maken en met de hand te masseren.

Gebruik
Jachthond.
Hoofd
Lang. Platte, lange schedel. Sterke kaken. Brede neusgaten. Zwarte of kastanjebruine leverkleurige neusspiegel. Geen open mondhoeken.

Ogen
Groot. Zwart of donkerbruin.

Oren
Kleine, laag aangezette, tegen de kop aanliggende en met kleine krulletjes bedekte oren.

Lichaam
Rechthoekig. Middellange hals, zonder keelhuid. Diepe borst. Gewelfde ribben. Korte lendenen.

Ledematen
Sterk, gespierd. Ronde, compacte gesloten voeten.

Staart
Vrij kort. Recht gedragen. Bedekt met krulletjes, naar de punt geleidelijk dunner wordende staart. Nooit vrolijk of gekruld gedragen.

Vacht
Gekrulde vacht met strakke kleine krulletjes over het gehele lichaam.

Kleur
Zwart of leverkleurig.

Schofthoogte
Reu: 68,5 cm. Teef: 63,5 cm.

Borstomvang


Gewicht
30 tot 35 kg.