Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Parasieten

Parasieten zijn dieren voor hun overleving afhankelijk zijn van andere dieren en hun gastheer daarbij schade kunnen toebrengen. Er zijn drie typen parasieten die bij de hond vaak voor komen, te weten: vlooien, teken en wormen. Omdat deze ongenode gasten veel ongemak en soms zelfs medische problemen kunnen veroorzaken is het belangrijk om besmetting te voorkomen.

Vlooien

Vlooien zijn veel voorkomende parasieten bij de hond. Ze veroorzaken veel problemen, waaronder jeuk en het daarbij komende krabben. De problemen die vlooien kunnen veroorzaken worden vaak onderschat. Een ruwe schatting geeft aan dat ongeveer 40% van alle huidklachten die bij de dierenarts terechtkomen op een of andere manier met vlooien te maken heeft. Het kan zijn dat honden overgevoelig zijn voor vlooien en dan is één vlo al voldoende om problemen te veroorzaken. Maar ook wormen worden overgebracht door vlooien. Vlooien gaan graag op voor de hond moeilijk bereikbare plaatsen zitten, zoals bij de staartaanzet en achter de oren.
Wanneer een hond eenmaal vlooien heeft kan de verspreiding heel snel gaan. Vlooien kunnen tussen de 6 en 12 maanden oud worden, leggen ongeveer 40 eitjes per dag en springen gemakkelijk over op een voorbijganger.

Levenscyclus van een huisdiervlo

In hun leven maken huisdiervlooien een cyclus van gemiddeld drie tot zes weken door, maar ze kunnen wel een jaar oud worden. Bij de bestrijding van vlooienplagen is het van belang om de cyclus te doorbreken.

1. Volwassen vlo Levenscyclus van een vlo
Volwassen vlooien (1,5 - 6 mm) kunnen zich aan hun gastheer vasthechten dankzij uitsteeksels (setae) en haakjes. Voordat de vlo bloed zuigt (ongeveer 150 keer het eigen lichaamsgewicht), boort ze met haar monddelen een kanaal door de huid van haar gastheer en spuit ze speeksel in dat een anti-stollingsstof bevat. Het speeksel kan een allergische huidreactie veroorzaken. Na de eerste bloedinname maken vlooien een verandering in stofwisseling door waardoor ze regelmatig nieuwe bloedmaaltijden moeten krijgen om in leven te blijven (ze worden een obligaat parasiet). Na de paring kunnen vrouwtjes tot ongeveer 40 eieren per dag leggen.

flealifecycle.jpg 2. Eieren
De eieren (ongeveer 0,5 mm) ontwikkelen zich het beste in een warme en vochtige omgeving. De eieren, die glad zijn en makkelijk op de grond kunnen vallen, komen na 1 tot 10 dagen uit.

3. Larven
Uit de eitjes ontwikkelen zich larven (ongeveer 2 mm lang) die lichtschuw zijn en gevoelig zijn voor extreme temperaturen. Donkere, beschutte stofnesten zoals vloerbedekkingen, tapijten en kieren van parketten zijn ideale leefplekken voor larven. Ze voeden zich met organische huisstof (bijv. kruimels en huidschilfers) of ook met ontlasting van volwassen vlooien. De larven maken drie vervellingen door.

4. Het popstadium
De volwassen larve (ongeveer 5 mm lang) omhult zich in plakkerige cocon en verpoppen. De poppen kunnen maandenlang in rust overleven in hun beschermende cocon .

5. Jonge vlo
De jonge vlooien (in deze opname uit een cocon vrijgeprepareerd) blijven vaak in de cocon tot ze een gunstige prikkel (trigger) bespeuren, zoals een stijging van de omgevingstemperatuur of het gehalte in kooldioxide, trillingen of veranderingen in lichtpatronen. Dan kruipen ze binnen een paar seconden uit de cocon en gebruiken hun krachtige achterpoten om op hun gasheer te springen.

Vlooien bestrijding

Allereerst is het goed om je hond regelmatig te controleren op de aanwezigheid van vlooien. Dit doe je met een fijne kam. Je kamt dan de haren uit waarbij je begint op de favoriete vlooien plaatsen.

Voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan bestrijden. Door goed te stofzuigen, regelmatig het kleed waar de hond op ligt heet te wassen en voor een goede vachtverzorging te zorgen zal een eenmaal opgelopen vlo zich minder snel verspreiden tot een ware plaag.

Voorkomen kan eigenlijk alleen door gebruik te maken van vlooien bestrijdings middelen. Dit zijn chemische stoffen die de vlo doden. Vaak krijgen wij de vraag of die chemische stoffen dan niet slecht zijn voor de hond. Natuurlijk zijn deze middelen op veiligheid getest. Bovendien is het oplopen van een vlooien besmetting beslist minder gezond. Tegenwoordig zijn er heel goede middelen verkrijg baar die snel en gemakkelijk met vlooien afrekenen. Een van die middelen is Frontline.

Wanneer er al een vlooienplaag in huis en op de hond rondwaart is het zaak die zo snel en effectief te bestreiden. Dit betekent dat je op meerdere terreinen tegelijk moet ingrijpen. Er zijn in de dierenspeciaalzaak vlooien besteidingsmiddelen te koop om het huis vlooivrij te maken. Daarnaast moet extra goed gestofzuigd worden en alle hondendekens gewassen worden. Een groot deel van de vlooien kunnen van de hond gewassen worden met een hondenshampoo. Regelmatig controleren en een goed vlooienbestrijdingsmiddel zorgen voor een vlo vrije hond.

Teken

Teken komen mischien niet zo vaak voor als vlooien maar ze kunnen in de zomermaanden toch voor heel wat overlast zorgen. Vaak worden teken opgelopen na een wandeling in het bos of de duinen. Teken houden zich daar op in de begroeing en zodra ze een warmbloedig dier voelen laten ze zich vallen. Er zijn meer dan 1000 verschillende soorten teken waarvan sommige ziekten over kunnen brengen (waaronder de ziekte van Lyme, die ook bij de mens kan worden overgebracht door een tekenbeet). Zeker wanneer je de hond meeneemt naar een zuidelijk vakantieland is het daarom noodzaak je hond tegen teken te beschermen.Teken voeden zich met bloed va hun gastheer. Om dat te kunnen doen dringen ze met hun kop in de huid en zetten zich daar met behulp van weerhaken vast. Het overbrengen van ziekten gebeurt meestal pas na ongeveer 48 uur. Je kan door je hond te inspecteren voelen waar een teek zich vastgezet heeft. Met behulp van een tekentang is de teek te verwijderen waarna je het plekje wat achterblijft met wat een ontsmettende tissue oplossing kan schoonmaken. Probeer niet om de teek eerst te verdoven met alcohol of ether. Dat kan er alleen maar voor zorgen dat hij eerder overgaat tot het besmetten van z'n gastheer. Gelukkig zijn er goede remedies tegen teken te krijgen. Het middel Frontline beschermt niet aleen tegen vlooien maar ook tegen teken.

Wormen

Wormen vormen een groep parasieten die inwendig bij de hond voor overlast kunnen zorgen. Vaak dragen pasgeboren pups al wormen met zich mee. Daarom is het van belang dat een fokker de hondjes op tijd laat ontwormen. Honden kunnen wormen oplopen door het eten van ontlasting van andere honden, via vlooien, via contact met andere honden of door het eten van dode dieren zoals ratten of muizen. Besmetting van hond op mens is ook mogelijk. Er zijn een aantal verschillende soorten wormen die de hond lastig kunnen vallen; zweepwormen, lintwormen en spoelwormen. Wormen kunnnen diarree veroorzaken en verstoren de voedselopname. Wanneer honden met hun achterste over de grond schuren (het zogenaamde 'sleetje rijden') is dat een teken dat er waarschijnlijk sprake is van een worminfectie. Het is verstandig om het niet zover te laten komen en regelmatig de hond te ontwormen.

Controleer iedere dag

Dit alles kun je iedere dag snel controleren, veel dingen zijn in een oogopslag zichtbaar. andere vereisen dat je wat beter kijkt. Het voorkomen en op tijd signaleren van problemen is deter dan genezen. Het goed onderhouden van je hond is een noodzaak om hem in top conditie te houden. Twijfel je over wat je ziet of weet je niet wat je er mee aanmoet? In dat geval is het altijd verstandig om een deskundige in te schakelen. In dit geval dus de dierenarts.