Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Gehoorzaamheid (Obedience)

Wat is Obedience?

Obedience is een wedstrijd sport,welke is komen overwaaien van uit Engeland. Obedience betekent letterlijk vertaald gehoorzaamheid’. Maar naïeve honden bezitter die denkt dat we het dan over zit, af, en blijven staan hebben op z’n Engels komt bedrogen uit.

Geschiedenis

De aller eerste vormen van obedience als wedstrijd sport is vanaf 1924 terug te voeren. Indertijd waren er nog hoogte sprongen in een parkoers. En de meeste deelnemende honden waren Duitse herders. Ten opzichte van nu, zie je veel working sheepdogs en Border Collie’s. Tegenwoordig worden er in Engeland iedere week Obedience wedstrijden georganiseerd met als klap op de vuurpijl de Crufts. Waar de beste handlers zich met elkaar meten en strijden om de eer en de beker van dat jaar. Zij die wint mag zich kampioen noemen van dat jaar.

Organisatie

De ontwikkelingen zijn gegroeid zowel in de opbouw van het wedstrijd programma als ook in de trainingsmethoden. Zoals in zoveel sporten is obedience een reglementeerde wedstrijd sport. Sinds 15 jaar heeft obedience zijn intrede gedaan in Nederland. Steeds meer mensen ontdekken deze geweldige honden sport.

In Nederland worden deze wedstrijden georganiseerd door de Dutch Obedience Society[D.O.S.] en haar actieve leden. In Nederland worden momenteel [ 1999] 2 maal per maand wedstrijden georganiseerd.

Obedience, Wedstrijd klassen

Het wedstrijd programma bestaat uit zes verschillende klassen. Te weten Prebeginners,beginners,novice,a-,b-,c-klas. Welke men na elkaar moet door lopen om in de hoogste C klas uit te komen. Per klas worden de oefeningen steeds moeilijker.

Voor alle bazen en honden

Obedience is een sport voor alle bazen en honden,voor jong en oud. In veel honden sporten wordt een hoge lichaamelijke conditie vereist. Bij obedience kun je ook met een lichte handicap trainen en lol beleven en hoog scoren. Ras honden, zowel rasloze honden mogen mee doen. Obedience train je wel niet om een goed luisterende hond te krijgen,maar om mee te draaien met wedstrijden. Ook een plus punt is dat je met een klein budget obedience kunt trainen. En de plaats hoeft ook geen handicap te zijn ,want zelfs op een vierkante meter kan men obedience trainen. Dus geen dure uitrusting of groot veld om te trainen is niet nodig.

Methode bruikbaar voor iedereen?

Van alle honden sporten die je met een hond kunt beoefenen,is Obedience de moeilijkste sport om je hond goed te blijven motiveren. De kunst is het om de hond tijdens de oefeningen zijn plezier en motivatie te blijven behouden. Bij een sport als flyball, behendigheid heb je de bal / hindernissen als motivatie, bij schapendrijven de schapen. Met een niet gemotiveerde hond is het zinloos om hem bloot te stellen aan de stress van een wedstrijd.
In het gehoorzaamheidsdeel b.v. in de appél op afstand, apporteren ,sorteren,enz. zijn oefeningen in het obedience programma vergelijkbaar met de G&G oefeningen. Het verschil zit hem o.a. in het feit dat obedience van meet af aan een wedstrijd gerichte sport is.
Men kan daarom de oefeningen ook goed gebruiken in andere disciplines dan alleen in de obedience.

Motivatie training

Allereerst moet de plek waar je met je hond traint leuk zijn. Neem de hond iedere dag mee naar het terrein of de ruimte waar je traint. Ga daar niet met hem werken, maar geef hem alleen maar lekkere hapjes. Naar het terrein, bakje met worst leeg laten eten, klaar. Je zult al snel merken dat de hond met heel veel plezier naar het veld of de hal gaat.
Gebruik je lichaamstaal om aan de hond te laten merken dat wat jullie aan het doen zijn echt hartstikke leuk is. Buig voorover zodat de hond contact kan maken met je handen of je gezicht, klap in je handen om de hond omhoog te krijgen, schud met je schouders, zorg voor een gemeende blije gezichtsuitdrukking, gebruik enthousiast je stem en swing met je hele lichaam. Werken met je hond moet een feest zijn. De hond moet iets over zich krijgen van ....YEAH!!!

Gebruik verschillende looptechnieken om je hond te motiveren. Ga 'bouncy' lopen (veer door je knieën), ga huppelen of skippen (soort huppel waar hetzelfde been voor blijft), maak eens een stap of sprong zijwaarts of breng tempovariaties aan, waarbij je heel snel en heel langzaam lopen met elkaar afwisselt. Gebruik je stem tijdens het lopen eens 'andersom'. Meestal zijn we heel enthousiast als we hardlopen met de hond en heel stil als we langzaam lopen. Zeg voor de verandering eens niets als je rent, maar ga verbaal uit je dak als je in slowmotion loopt. Doe 'silly walks' met je hond: laat hem bijvoorbeeld tussen je benen met je meelopen.

Gebruik je riem bij het spelen met de hond. Je kunt de hond als beloning zijn lijn laten pakken en er samen met hem mee spelen. Voordeel boven voer: de riem heb je in principe altijd bij je.
Maak het spannend voor je hond door een starttechniek te gebruiken. Zet hem bijvoorbeeld op scherp met de woorden ready... steady............ GO! Gooi vervolgens een balletje weg of laat hem een voertje vangen. Het 'ready... steady...' wordt zo een soort 'opwindingscommando' voor de hond.
Breng snelheid in je training. Zet bijvoorbeeld een rij pionnen neer en ga daar met je hond zigzaggend doorheen. Als je aan het einde bent: hard (hard!) terugrennen naar het begin (niet door maar langs de rij pionnen) en opnieuw zigzaggen. Eindigen met hard terugrennen.
Maak gebruik van starttraining. Als iemand je vraagt of je klaar bent voor een bepaalde oefening, antwoord je met een luid, enthousiast en welgemeend YES! Zodra je het commando/groene licht voor een oefening krijgt, beloon je je klaar voor de start zittende hond nog voordat je wat met hem gedaan hebt. Zo krijgt je hond bij de start van een oefening een hoge concentratie en maximale aandacht.
Werk toe naar een climax, eindig positief. Geef hem tijdens het laatste rondje werken bijvoorbeeld constant voer, of hou hem aan het eind van de training het bakje voer voor. Ready... steady.... GO! En dan mag hij dat lekkers allemaal achter elkaar opeten!
Bij motivatietraining bestaat het risico dat de hond slordiger zal gaan werken. Hij kan gaan blaffen, rommeliger gaan lopen, enzovoort. Dat is niet zo erg. Je bent nu immers niet bezig met de oefeningen zelf, maar met het motiveren van de hond.