Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


De aanschaf van een hond

Een hond wordt gemiddeld 10 tot 13 jaar oud. Het kopen van een hond heeft dus voor vele jaren een belangrijke invloed op uw leven. De positieve kanten van deze invloed op uw leven heeft u zelf al bedacht, anders zou u immers niet overwegen een hond te kopen. Enkele mogelijk negatieve aspecten:

Gebondenheid:

U kunt uw hond niet overal mee naar toe nemen en de hond kan ook niet te lang alleen thuis zijn. Dat betekent dat u soms voor de hond terug naar huis zult moeten gaan, terwijl u eigenlijk liever langer weg was gebleven. Vanzelfsprekend zult u ook bij alle weekendjes weg en vakanties rekening moeten houden met uw hond.

Dagelijkse tijds-investering:

Iedere dag opnieuw zal uw hond behoorlijk wat tijd van u vragen. Uitlaten, verzorgen, trainen / opvoeden, spelen, voorzien in zijn behoefte aan beweging en avontuur... Zeker wanneer u een pup koopt is de tijds-investering het eerste half jaar tot een jaar enorm! Denkt u alleen al aan zindelijkheidstraining, het leren alleen te zijn en de basis-opvoeding.

Geld-investering:

Sommige mensen vinden € 1000,00 of meer voor de aanschaf van een hond veel geld en kopen daarom liever een goedkope hond. Natuurlijk: € 1000,00 ís ook veel geld! En een goedkopere hond is niet persé een minder goede hond. Maar bedenk dat de aanschafkosten van een hond, gerelateerd aan de totale kosten die u gedurende zijn leven voor hem zult maken, eigenlijk wel meevallen. Denkt u aan kosten voor voer (voor een middelgrote hond toch al gauw zo'n € 50,00 per maand!), dierenartskosten (zolang u hond niets bijzonders mankeert kan dat meevallen, maar wat als uw hond vaak ziek is of gewond raakt?), kosten voor training en verzorging (cursusgelden, mand, lijn, halsbanden, speeltjes etc.), hondenbelasting, evt. pensionkosten etc.

Laat u niet (ver)leiden door één of enkele leuke honden die u kent, de hond van bekenden van u of een hond die u kent van de televisie. Een goed gesocialiseerde en opgevoede hond kan u wellicht verleiden er ook zo één te willen. Maar bedenk dat een hond niet als vanzelf een goed opgevoede en sociale hond wordt!
Het opvoeden van een hond tot een trouwe kameraad kost tijd, heel veel tijd. En inzicht, niet te vergeten. Niet iedereen zal even gemakkelijk een hond werkelijk begrijpen en vanuit dit begrip de hond begeleiden in allerlei leerprocessen. Wist u overigens dat "super-honden" die u kent van de televisie (zoals Rex en Lassie) in werkelijkheid meerdere zeer goed getrainde honden zijn die elk een deel van de scènes voor hun rekening nemen?

Puppy of volwassen hond?

Wanneer het besluit om een hond te kopen eenmaal is genomen, staat u voor een aantal keuzes. De voorkeur voor een puppy of juist een volwassen hond is heel persoonlijk. Misschien wilt u een pup, omdat u de hond van jongs af aan zelf wilt opvoeden en "vormen". Misschien wilt u een volwassen hond, omdat u een hond die herplaatst moet worden graag een nieuwe kans gunt. Een puppy opvoeden kost zeer veel tijd. U kunt deze stelling echter niet omdraaien: het is niet per definitie zo dat de opvoeding van een volwassen hond minder tijd kost. Wanneer een volwassen hond moet worden her-opgevoed om te passen binnen uw situatie en uw wensen, dan kan dat zeer tijdrovend zijn.

Wanneer u op zoek gaat naar een volwassen hond, dan kunt u ondermeer:

* Contact opnemen en gaan kijken bij dierenasiels
* De rasvereniging bellen van een ras dat uw belangstelling heeft (de meeste rasverenigingen hebben binnen de vereniging iemand aangewezen die zich specifiek bezig houdt met de herplaatsing van volwassen honden van dat ras)
* Contact opnemen met diverse organisaties die zich bezighouden met herplaatsing van huisdieren.

Rashond of kruising?

Een andere keuze die u zult maken betreft de vraag of u een rashond wilt (en zo ja, welke) of een kruising. Ook wanneer u kiest voor een kruising is het verstandig om u af te vragen aan welke kenmerken deze kruising zou moeten voldoen (grootte, soort vacht, genetische aanleg en dergelijke). Voordelen van de keuze voor een kruising zijn dat de kans op aangeboren afwijkingen / erfelijke aandoeningen kleiner is en dat een kruising in aanschaf goedkoper is dan een rashond. Een kruising is gemiddeld minder vaak ziek en wordt gemiddeld genomen ouder dan (de meeste) rashonden. Des te meer rassen in de (voorouders van) de hond vertegenwoordigd zijn, des te groter de kans is dat de hond een sterk gestel heeft (maar ook op dit punt krijgt u nooit een garantie). Een voordeel van de keus voor een rashond is dat u van te voren een beter idee heeft over hoe de hond er als volwassen hond uit zal zien en welke genetische aanleg hij in grote lijnen zal hebben.

Bij "genetische aanleg" kunt u denken aan zaken zoals:

* Heeft het ras in principe veel beweging nodig?
* Zijn honden van dit ras relatief vaak rustig van aard of juist heel druk?
* Welke erfelijke aanleg voor ziekten zijn bekend van het ras?
* Heeft dit ras veel uiterlijke verzorging nodig (vaak borstelen? Trimmen?)
* Heeft het ras de neiging om achter "prooien" aan te jagen?
* Is dit ras gemiddeld genomen (relatief) gemakkelijk of moeilijk op te voeden tot een sociale en gehoorzame hond?

Echter: het is heel belangrijk om te weten dat het ras van de hond maar één van de dingen is die iets kan voorspellen over zijn (toekomstige) karakter!

Omdat in de uiteindelijke vorming van het karakter van de hond nog vele andere factoren een rol spelen, is het niet mogelijk om eigenschappen zoals rustig, waaks, leergierig enzovoort toe te dichten aan alle individuele honden van een bepaald ras! Laat u niet misleiden door raskenmerken zoals "kindvriendelijk", "een echte gezinshond" etc. Wel is de kans op een bepaalde aanleg of karaktertrek groter bij een hond van het ene ras groter dan bij een hond van een ander ras, maar:

Raskenmerken zeggen iets over "de kans op", het is alles behalve een garantie dat iedere individuele hond van dat ras ook werkelijk zo ís!

Over de eigenschappen en uiterlijkheden van de diverse rassen zijn veel goede boeken verschenen. Ook op het Internet is natuurlijk volop informatie te vinden, bijvoorbeeld via Het Hondenrassen ABC. U kunt ook rashondenshows bezoeken, zodat u de verschillende honden in het echt kunt zien en met hun eigenaren en fokkers kunt praten. Voor vrijwel elk in Nederland verkrijgbaar ras is er bovendien een zogenaamde rasvereniging, die de belangen van het ras en de liefhebbers ervan behartigt. Via de rasvereniging kunt u algemene informatie krijgen en informatie over fokkers en beschikbare pups. Ook gegevens van (de meeste) Nederlandse rasvereningen vindt u in Het Hondenrassen ABC. U kunt ook gaan kijken bij een rashondententoonstelling, of een clubmatch van een rasvereniging waarvoor u belangstelling heeft.

De aanschaf van een puppy

Vorming van het karakter: inprenting en socialisatie

Belangrijker nog dan het ras (de genetische aanleg) voor de vorming van het karakter zijn de omstandigheden waaronder de hond als jonge pup opgroeit. De periode dat een hond tussen de circa 4 en 12 weken oud is, wordt de primaire socialisatiefase genoemd. In deze fase leert de hond wat wel en wat niet tot zijn normale leefwereld behoort (dit wordt ook wel inprenting genoemd). Een pup die in deze fase van zijn leven relatief geïsoleerd opgroeit, heeft voor de rest van zijn leven een enorme achterstand opgelopen! Uit recent onderzoek blijkt dat de leeftijd tussen 4 en 7 weken oud de meest belangrjke weken zijn als het gaat om socialisatie. Iedere verstreken week kan niet meer worden overgedaan. Daarom is (juist) ook een goede socialisatie tijdens de weken die de pup nog bij de fokker doorbrengt van zeer groot belang.

Waarschuwing
De zogenaamde "Puppiecentra" geven vaak zeer misleidende informatie!

Verspreid over het land en ook in België bevinden zich diverse zogenaamde puppiecentra of puppiekennels. Kenmerkend voor dit soort centra is dat zij veel verschillende rassen verkopen. Vanuit Nederland en Belgie worden ook puppies aangeboden die bij u aan huis worden bezorgd, en in Belgie zijn dierenspeciaalzaken die al dan niet online pups verkopen. KOOP HIER NIET !!

De hondjes hebben meestal geen stamboom en zijn mede daarom meestal relatief goedkoop. Echter, in dit geval is goedkoop bijna altijd een miskoop. De informatie die zo'n puppiecentrum of tussenhandelaar geeft is vaak misleidend! Zo wordt soms beweerd dat de puppies afkomstig zijn van particuliere gelegenheidsfokkers, die niet alle puppies zelf konden verkopen. De werkelijkheid is vaak dat alle pups die in zo'n centrum te koop zijn, gefokt zijn met als doel verkoop via het puppiecentrum! Het puppiecentrum maakt op die manier deel uit van een grootschalige hondenhandel. Geld staat daarbij voorop en werkelijke zorg en liefde voor de opgroeiende puppies is vaak niet aan de orde is. Zelfs al treft u een puppiecentrum waarvan u denkt dat er geen sprake is van louche handel; wanneer niet 100% zeker is waar en hoe de puppies zijn opgegroeid, koopt u dan daar geen puppie!! Over het waarom - (her)lees de alinea hierboven, over het grote belang van een goede eerste socialisatie die al bij de fokker plaats moet vinden (tussen de 4 en 7 weken oud).

Waarschuwing
Het is (terecht!) wettelijk verboden pups jonger dan 7 weken van de moeder te scheiden!