Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Leren apporteren

Wanneer een hond moet leren apporteren, gooi dan het voorwerp in het begin niet weg, maar leer de hond eerst om een voorwerp aan te pakken en weer af te geven. Oefen daarom eerst het commando LOS zolang met de hond dat hij probleemloos een speeltje aan u wil afgeven en het ook weer uit uw hand wil aanpakken. Om de hond te leren wat het commando LOS betekent, ruilt u het speeltje in zijn bek eerst voor iets lekkers. Geef de hond het speeltje in de bek. Prijs de hond wanneer hij het speeltje in de bek neemt. Wacht nu een paar seconden, toon de hond het lekkers en verleidt hem daarmee om het speeltje los te laten om zo het lekkers te kunnen pakken. Houd uw hand onder zijn bek ten teken dat u het speeltje wilt overnemen. U mag ook het speeltje vastpakken, maar trek er beslist niet aan! Wanneer u aan het speeltje trekt, daagt u de hond juist uit het stevig vast te houden in plaats van het los te laten. Wanneer de hond het speeltje loslaat om het lekkers te pakken, prijst u hem uitbundig en geeft u hem het lekkers. Is het lekkers op geef de hond dan opnieuw het speeltje in de bek en herhaal de oefening. Praat altijd rustig tegen de hond. Wanneer u opgewonden of boos tegen de hond praat, neemt hij uw emotie over en zal hij zeker niet willen loslaten.

Wanneer uw hond ondanks het lekkers dat u aanbiedt niet los wil laten, dan kunt u twee dingen doen. Zorg ervoor dat óf het speeltje dat u de hond laat vast houden een voor de hond minder aantrekkelijk speeltje is (bijvoorbeeld een flostouw in plaats van een balletje wanneer uw hond helemaal "balgek" is) en/óf u zorgt ervoor dat het lekkers aantrekkelijker is (een stukje wordt in plaats van een hondenbrokje).

Wanneer de hond zover is dat hij onmiddellijk loslaat zodra hij ziet dat u iets lekkers aanbiedt, dan koppelt u het commando LOS aan dit gedrag. Telkens als de hond daarna het speeltje weer in de bek neemt zegt u VAST.

Wanneer dit goed gaat, biedt u het lekkers niet meer aan terwijl de hond het speeltje in de bek heeft, maar gebruikt u het als beloning voor de hond zodra hij het speeltje op uw commando loslaat. Geleidelijk verandert het lekkers zo van 'ruilwaar' tot beloning. Uiteindelijk bouwt u de beloning met lekkers weer geleidelijk af. Pas wanneer dit probleemloos lukt, kunt u de volgende stap maken.

De volgende stap is om de hond het speeltje niet meer uit de hand te geven, maar het speeltje eerst op de grond te leggen. Moedig de hond aan om het speeltje van de grond te pakken en het vervolgens weer aan u te geven. Zorg er voor dat de hond weet dat er weer een fantastische beloning bij u te verdienen is, zodat hij niet met speeltje en al bij u weg loopt. Iedere keer dat de hond het speeltje keurig heeft opgepakt en aan u heeft afgegeven, clickt u en beloont u de hond met iets lekkers. Leg het speeltje steeds opnieuw op de grond, iedere keer iets verder bij u vandaan. Als de hond goed snapt dat hij het speeltje van de grond moet pakken, gebruik er dan een commando bij. Dit kan natuurlijk het commando VAST zijn, maar u kunt er ook een ander commando bij gebruiken zoals bijvoorbeeld APPORT.

De volgende stap is om het speeltje niet meer op de grond te leggen, maar het een stukje weg te gooien. Geef de hond het nu aangeleerde commando APPORT om het speeltje op te halen en naar u toe te brengen en het commando LOS om het ook aan u af te geven.

Indien u dit wilt, kunt u het op commando apporteren steeds een stukje ingewikkelder maken. U kunt u de hond leren dat hij eerst op het commando ZIT moet gaan zitten wanneer u het speeltje in de hand hebt. Wanneer u het speeltje weggooit, moet de hond nog steeds blijven zitten (hij heeft immers het commando ZIT gehad). Pas wanneer u de hond het commando APPORT hebt gegeven mag de hond naar het speeltje toerennen om het te gaan halen en het naar u toe te brengen. Leer de hond dit wel met enig geduld en met begrip voor het feit dat een hond die het apporteren prachtig vindt, het in eerste instantie erg moeilijk zal vinden om bij het weggooien van het speeltje eerst te blijven zitten! Mocht de hond steeds de verleiding niet kunnen weerstaan om direct vanuit zitten achter het weggegooide speeltje aan te rennen, zorg dan dat de hond een halsband om heeft en houd de halsband vast wanneer u het speeltje weggooit. Pas op uw commando APPORT laat u de halsband los.

Ook het afgeven van het speeltje kunt u desgewenst verder perfectioneren. Leer de hond bijvoorbeeld dat hij eerst voor u moet gaan zitten voordat hij het speeltje aan u afgeeft. U kunt de hond ook leren dat hij het speeltje in een door u uitgestoken hand zelf neer moet leggen.

Hoe u de hond ook uiteindelijk wilt leren apporteren, bouw in alle gevallen de oefening op in kleine stapjes, waarbij iedere stap voor de hond haalbaar moet zijn. Zorg er voor dat de door de hond te verdienen beloning veel interessanter is dan het speeltje, zodat het voor de hond ook de moeite waard is om het speeltje te gaan halen en aan u af te geven.