Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Regels voor de aanschaf van een hond.

Het Honden- en kattenbesluit 1999 (HKB'99) is op 1 maart 2002 officieel in werking getreden. Het HKB maakt deel uit van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWWD) en vervangt het HKB '81, dat deel uitmaakte van de Wet op de dierenbescherming. Misstanden bij de hondenhandelaren waren de belangrijkste aanleiding voor het nieuwe besluit. Het HKB geldt voor asielen, pensions, crèches, fokkers, tussenhandelaren en dierenspeciaalzaken die honden en katten verkopen. De voor het publiek belangrijkste punten vindt u hieronder:

* Verplichte aansluiting bij het Bureau I&R-HKB. De letters I&R staan voor identificatie en registratie. Dit houdt in dat markt- en straathandel verboden is!
* De beheerder moet in het bezit zijn van een erkend Bewijs van Vakbekwaamheid.
* Bedrijven moeten ieder kwartaal opgeven hoeveel honden en katten verkocht, afgeleverd, geboren en gestorven zijn en wanneer dat is gebeurd. Daarbij moeten zij ook aangeven welk ras en welk geslacht het betreft, welk identificatienummer het dier heeft en wanneer ze zijn ingeënt.
* Honden moeten zijn ingeënt tegen parvo en katten tegen niesziekte. Voorheen was er alleen een verplichte inenting tegen hondenziekte en kattenziekte.
* Een vaccinatieboekje vervangt het dierenpaspoort van de SRGN. Dit laatste blijft echter gewoon geldig en hierin kunnen ook nog steeds de inentingen worden ingevuld.
* Voortaan moet ook het UBN (het unieke bedrijfsnummer) van het bedrijf op het inentingsbewijs moet staan. Hond of kat moet het originele inentingsbewijs meekrijgen.
* Er komen regels voor socialisatie van dieren.
* Voor huisvesting gelden nu duidelijke eisen (concrete afmetingen voor buiten- en binnenverblijven en speelweides). Uitgangspunt hierbij is dat honden en katten in principe niet alleen mogen zitten maar dat ze in groepen van twee tot twintig soortgenoten gehuisvest moeten worden (geldt niet voor zieke, loopse of agressieve dieren).
* Honden moeten minstens twee uur per dag naar buiten.
* Verplichte identificatie: zowel voor honden als voor katten geldt vanaf 1 maart 2002 een verplichte identificatie. Steeds vaker gebeurt dat door middel van een chip. Die wordt onder de huid ingebracht en bevat een uniek nummer dat elektronisch uitgelezen kan worden. Hierdoor is er bijna geen sprake meer van tatoeage. Beide blijven echter toegestaan. Vanaf 1 maart registreert het Bureau I&R-HKB zowel elektronische identificatienummers als tatoeagenummers (indien leesbaar).

Waar u als nieuwe huisdiereigenaar op moet letten:

1. Laat u betrouwbaar informeren.
2. Is het dier goed verzorgd, gechipt en ingeënt?
3. Krijgt u een geldig inentingsboekje mee?
4. Past het karakter van het dier bij u?
5. Kijk voor een leuke hond of kat vooral eerst even in het asiel.