Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Saluki

saluki

Groep Windhonden
FCI 269
Sectie 1

De naam Saluki is waarschijnlijk afkomstig van de hellenistische dynastie van de Seleuciden, waarvan het immense koninkrijk rond 300 voor Christus liep van de Indus tot de Middellandse Zee. Deze koningen zouden de fokkerij van de bevederde windhonden hebben gestimuleerd. De Saluki zou naar Europa zijn gebracht door de Kelten, die hem gebruikten voor de jacht. Vanaf de tweede eeuw voor Christus werd hij door Romeinse veroveraars uit Griekenland mee naar Italië genomen. Hij is verwant aan de Afghaanse Windhond en de Sloughi. De Saluki was zeer geliefd bij de Arabische volkeren vanwege zijn vermogen om hun paarden bij te houden. Ook werd hij vergeleken met een valk, vanwege zijn talenten als jager op gazellen. De eerste Saluki arriveerde in Engeland in 1840 en werd "Perzische Windhond" genoemd. De Kennel Club heeft het ras in 1923 erkend. De Saluki blijft echter in aantal beperkt.

Type hond
Langharige Windhonden

Land van herkomst
Midden-Oosten, Iran

Oorspronkelijke naam
Saluki

Andere naam
Perzische Windhond, Salouki, Gazellenhond

Karakter
De Saluki is robuust, sterk, standvastig en een geduchte jager op zand- of rotsgronden. Dankzij zijn bliksemsnelle acceleratie is hij in staat gazellen te vangen. Hij is kalm, gevoelig en aanhankelijk. Hij is een plezierig gezelschap en is dol op kinderen. Hij is erg terughoudend tegenover vreemden en is dus een efficiënte waakhond. Aan zijn afkomst uit de woestijn ontleent hij zijn zelfstandig en onafhankelijk karakter. Hij heeft een zekere eigenzinnigheid in optreden maar ook een trouwe aanhankelijkheid aan zijn baas. Hij dient een consequente en kalme opvoeding te krijgen.

Verzorging
Als het moet kan hij in een appartement leven, maar hij heeft dagelijks lange wandelingen nodig en moet regelmatig kunnen rennen. Het is een propere hond. Twee keer per week borstelen is voldoende.

Gebruik
Jachthond. Windhondenrennen. Gezelschapshond.
Hoofd
Lang, smal en droog. Matig brede schedel, niet gewelfd. Weinig opvallende stop. Zwarte of leverkleurige neusspiegel.

Ogen
Groot, donkergekleurd tot hazelnootkleurig.

Oren
Hoog aangezet, lang, zeer beweeglijk, plat tegen de wangen gedragen. Bij de bevederde vari?teit zijn de oren bedekt met zijdeachtige haren van variabele lengte.

Lichaam
Langgerekt. Lange, soepele, goed gespierde hals. Lange, diepe, tamelijk smalle borst. Vrij brede rug. Licht gewelfde, voldoende lange lendenen. Lange, licht hellende croupe. Goed opgetrokken buiklijn.

Ledematen
Lang, gespierd. Stevige voeten, middelmatig groot. Lange, goed gewelfde tenen.

Staart
Laag aangezet, lang en van nature gebogen gedragen in het verlengde van de bovenlijn. Aan de onderkant voorzien van zijdeachtige, min of meer lange bevedering.

Vacht
- Glad, zijdeachtig. Min of meer overvloedige bevedering aan de achterkant van de benen. Mogelijke bevedering op de keel. - kort, zonder bevedering.

Kleur
Alle kleuren en kleurcombinaties zijn toegestaan. Veel voor komende kleuren zijn wit, cr?mekleurig, fawn, goudkleurig, rood, grizzle, silver grizzle, reekleurig grizzle, driekleurig (wit-zwart-bruin), zwart en bruin. (grizzle = tweekleurige haren, lichte basiskleur met donkere punten)

Schofthoogte
Reu: 58 tot 71 cm., Teef: iets kleiner.

Borstomvang


Gewicht
15 tot 30 kg.