Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Puli

puli

Alias Hongaarse Herdershond Puli
Groep Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden
FCI 55
Sectie 1

Deze hond, die op een Tibetaanse Terriër lijkt, stamt waarschijnlijk af van de Perzische Herder of van de vroegere Aziatische Herders. Met de invasies van de Magyaarse nomaden is hij in de 11e eeuw naar Hongarije gekomen. De Puli is altijd gebruikt om kudden te hoeden. Later begon zijn rol te veranderen in die van waakhond, die de boerderij beschermde. Hij is zelfs voor politiewerk gebruikt. In 1930 werd hij in de Verenigde Staten geïntroduceerd, waar hij zes jaar later door de Kennel Club erkend werd. Zijn standaard werd in 1955 vastgelegd.

Type hond
Herdershonden

Land van herkomst
Hongarije

Oorspronkelijke naam
Puli

Andere naam
Hongaarse Herder, Hongaarse Waterhond

Karakter
Deze rustieke, levendige hond is zeer beweeglijk en kan goed springen. De Puli is een vrolijke, aanhankelijke en trouwe hond. Hij is zowel onafhankelijk als bezitterig. Hij is graag in de buurt van zijn gezin. Hij kan goed met kinderen omgaan. Hij is wantrouwend tegenover vreemden, altijd alert en klaar om alarm te slaan met zijn schril geblaf. Hij moet zacht opgevoed worden. Met deze opvoeding moet al op jonge leeftijd begonnen worden.

Verzorging
Hij kan binnenshuis leven, maar heeft wel veel beweging nodig. Zijn gesnoerde vacht hoeft niet geborsteld of gekamd te worden. Wanneer met 8 tot 12 maanden het haar begint te groeien, moet het regelmatig met de vingers tot aan de huid ontward worden. Als hij vuil is, moet hij gewassen worden. De strengen om de mondhoeken en de anus moeten goed ontward en schoongehouden worden, zodat er geen klitten ontstaan.

Gebruik
Een uitstekende vee- en schapenhoeder (schapen, koeien, paarden). Jachthond (retriever) voor de eendenjacht. Waakhond. Gezelschapshond.
Hoofd
Klein en fijn. Ronde schedel. Duidelijke stop. Rechte neusrug. Korte snuit. Geprononceerde wenkbrauwbogen.

Ogen
Rond. Donkerbruin, ten dele verborgen door lange haren. Zwarte oogranden.

Oren
Hangend, in een V- vorm, breed en afgerond.

Lichaam
Vierkant gebouwd. Krachtige hals. Diepe borstkas. Middellange rug. Korte lendenen. Licht hellende croupe.

Ledematen
Rechte en sterke voorbenen. Stevige achterbenen met een droog spronggewricht. Kort, ronde en stevige voorvoeten. Grijze nagels.

Staart
Middelmatig lang, gebogen over de romp gedragen, in de ruglijn verdwijnend omdat de lange haren zich met het haar van de croupe vermengen.

Vacht
Dichte vacht, lang en golvend, neigt tot vervilten. Wollige ondervacht. De gesnoerde vacht bestaat uit lange haren die aan elkaar klitten. Op croupe, lendenen en dijen is het haar het langst (8 tot 18 cm). Het kortste haar is op hoofd en voeten.

Kleur
Eenkleurig, zwart met een rode glans. Vaak ziet men ook verschillende soorten grijs en wit.

Schofthoogte
Reuen: 40-44 cm. Teven: 37-41 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reuen: 13-15 kg. Teven: 10-13 kg.