Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Shetland Sheepdog

shetland-sheepdog

Groep Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden
FCI 88
Sectie 1

De naam van de Shetland Sheepdog geeft aan waar hij vandaan komt - de Shetland Eilanden bij de noordelijke kust van Schotland. Hij is waarschijnlijk het resultaat van kruisingen tussen Schotse Herder, de "Yakki" honden van de Groenlandse walvisjagers en de Spits honden die Scandinavische vissers vergezelden. Anderen denken dat de Shetland Sheepdog afstamt van de King Charles Spaniel. Hij wordt vaak kortweg "Sheltie" genoemd, en lijkt op een miniatuur langharige Schotse Herder. In 1908 werd op de Shetland eilanden een Shetland Sheepdog club opgericht. Het ras werd aan het eind van de negentiende eeuw in Engeland geïntroduceerd, maar werd pas in 1914 officieel erkend.

Type hond
Herdershonden

Land van herkomst
Verenigd Koninkrijk

Oorspronkelijke naam
Shetland Sheepdog

Andere naam
Sheltie

Karakter
Deze actieve, oplettende, blije hond, die makkelijk in de omgang is, is aanhankelijk, vriendelijk en makkelijk op te voeden. Hij is gereserveerd tegenover vreemden, maar nooit schuw. Hij laat zich goed horen.

Verzorging
Twee keer per week borstelen is nodig; vaker tijdens de seizoensrui. Niet vaker dan één keer per maand in bad doen. Dagelijkse wandelingen zijn nodig.

Gebruik
Vee- en schapenhoeder. Gezelschapshond.
Hoofd
Lang en wigvormig. Platte, smalle schedel. Lichte stop. Neusspiegel, lippen en omranding van de ogen zwart.

Ogen
Schuin in de schedel ingeplant, amandelvormig. Donkerbruin, hoewel lichtere kleur ogen (blauw of met blauwe vlekjes) voor sommige merle vari?teiten toegestaan zijn.

Oren
Klein, voor driekwart rechtop gedragen, met de top naar voren gericht.

Lichaam
Iets langer dan hoog. Gespierd en evenwichtig. Diepe borstkas met goed gewelfde ribben. Rechte rug.

Ledematen
Ovale voeten. Dikke voetzolen. Gesloten, gewelfde tenen. Benen met stevige botten.

Staart
Laag gedragen. Rijk bevederd. Omhoog als de hond alert is, maar nooit boven rughoogte gedragen.

Vacht
Lang, recht en ruw. Rijke, korte en zachte ondervacht. Zeer volle manen en franje, waardoor de hond een majestueus uiterlijk krijgt. Achterbenen zwaar bevederd.

Kleur
Verschillende sable tinten - van goudkleurig tot mahoniekleurig; driekleurig - gitzwart met tan en witte aftekeningen. Blue merle-zilverblauw, gevlekt, merle met zwart; zwart-wit, black-and-tan.

Schofthoogte
Reuen: 36-40 cm. Teven: 34-38 cm.

Borstomvang


Gewicht
5-10 kg.