Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Komondor

komondor

Alias Hongaarse Herdershond Komondor
Groep Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden
FCI 53
Sectie 1

Dit is een inheems ras van herdershonden, dat duizend jaar geleden met de Magyaarse nomaden naar Hongarije gekomen is. De Komondor stamt af van verschillende Aziatische Herders, waaronder de Tibetaanse Mastiff. Deze hond werd lange tijd gebruikt om schapen tegen wolven en beren te beschermen of om indringers te verjagen. De eerste standaard werd in 1921 door Dr. Rajsits vastgelegd.

Type hond
Herdershonden

Land van herkomst
Hongarije

Oorspronkelijke naam
Komondor, Kiraly

Andere naam
Hongaarse Herder

Karakter
De Komondor is niet erg aanhankelijk, maar wel trouw aan zijn baas en lief met kinderen. Het is een rustieke hond die heel veel beweging nodig heeft. Hij is een voortreffelijke waakhond, die onverschrokken met grote moed de kudde en het huis verdedigt. Hij zal zonodig voor zijn baas sterven om deze te verdedigen. De Komondor valt vastbesloten en stil aan. Hij heeft een zeer consequente opvoeding nodig.

Verzorging
Hij is niet geschikt voor een leven binnenshuis. Hij heeft ruimte en veel beweging nodig. De Komondor wordt nooit geborsteld. Daarentegen moet men vanaf de leeftijd van acht maanden beginnen met de haarstrengen met de vingers uit elkaar te halen. Hij moet één of twee keer per jaar gebaad worden.

Gebruik
Vee- en schapenhoeder. Waakhond. Gezelschapshond.
Hoofd
Breed. In proportie met het lichaam, met veel haar. Gewelfde schedel. Duidelijke stop. Rechte neus. Heel brede snuit.

Ogen
Ovaal, donkerbruin.

Oren
Hangend, lang, U-vorm.

Lichaam
Iets langer dan breed. Geen keelhuid. Brede voorborst. Korte rug. Diepe, tonvormige borstkas. Brede lendenen. Licht hellende croupe.

Ledematen
Voorbenen enigszins steil en stevig, met massieve botten. Grote, ronde voeten. Dikke voetzolen. Sterke, donkergrijze nagels.

Staart
Hangend als hij stil staat, horizontaal als hij in actie is.

Vacht
Lang (20 tot 27 cm) in de lendenstreek, 15 tot 22 cm op de rug, de borst en de schouders. 10 tot 18 cm op het hoofd, de nek en de benen. Het haar is grof, in strengen, erg dik met een fijne, wollige ondervacht. Bij de geboorte bestaat de vacht van de puppies uit wit, donzig haar, fijn en gekruld of golvend.

Kleur
Wit.

Schofthoogte
Reuen: ongeveer 80 cm. Teven: ongeveer 70 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reuen: 50-60 kg.Teven: 40-50 kg.