Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Vlinderhondje


Alle huidige honden van het ras Épagneul Nain Continental zijn afkomstig uit een in Frankrijk en Vlaanderen gefokte lijn. Het is dan ook een Frans-Belgisch ras. Deze gezelschapshond bij uitstek was favoriet aan de koninklijke hoven en in aristocratische kringen. Vroeger bestonden er meerdere variëteiten. Nu kennen we er nog slechts twee: - de Épagneul Phalène met hangende oren, genoemd naar een nachtvlinder met opgevouwen vleugels. Deze variëteit was vroeger erg in trek en na een lichte terugval wordt hij nu weer steeds populairder. - de Épagneul Papillon, ook wel vlinderhondje genoemd, met rechtopstaande oren. Hij deed zijn intrede aan Het eind van de negentiende eeuw en is waarschijnlijk afkomstig uit Een kruising met de Dwergkeeshond.

Type hond
Continentale Dwergspaniel

Land van herkomst
Frankrijk, België

Oorspronkelijke naam
Épagneul Nain Continental

Andere naam
Lâ Épagneul Phalène, Lâ Épagneul Papillon, Vlinderhondje, Nachtvlinderhondje, Phalène, Papillon

Karakter
Hij is robuust, gehard, levendig, snel, evenwichtig, erg gevoelig, charmant, maar kan ook jaloers zijn. Altijd terug-houdend tegenover vreemden en dus erg waaks. Hij dient zacht, maar consequent opgevoed te worden.

Verzorging
Hij past zich goed aan het leven in de stad aan. Dagelijks borstelen en kammen is noodzakelijk. Hij is erg proper. Hij kan niet tegen de hitte. De conditie van de oren van de Phaléne moeten regelmatig gecontroleerd worden.

Gebruik
Gezelschapshond.
Hoofd
Tamelijk rond. Matig ronde schedel. Vrij geprononceerde stop. Rechte neusbrug. Snuit korter dan de schedel, spits toelopend. Dunne, strakke, gepigmenteerde lippen. Kleine, zwarte neusspiegel.

Ogen
Tamelijk groot, amandelvormig, donker gekleurd. Sterk gepigmenteerde oogleden.

Oren
Tamelijk naar achteren op de kop aangezet. - Vari?teit met afhangende oren, de Phal?ne of Nachtvlinder. - Vari?teit met rechte oren, de Papillon of Vlinderhondje, schuin gedragen (horizontale hoek van 45 graden). De kruising van deze twee vari?teiten geeft vaak half opgerichte oren met afhangende punt. Deze gemengde vorm wordt beschouwd als een ernstige fout.

Lichaam
Tamelijk langgerekt. Middellange hals. Bovenlijn niet gewelfd of hol. Brede, vrij diepe borst. Rechte rug. Stevige en licht gewelfde lendenen. Iets opgetrokken buiklijn.

Ledematen
Vrij fijn. Langgerekte "hazenvoeten". Sterke nagels, diverse kleuren mogelijk.

Staart
Tamelijk hoog aangezet, vrij lang, goed bevederd, met een mooie pluim. In actie wordt hij om hoog en over de ruggengraat gebogen gedragen, waarbij de uiterste punt de rug kan aanraken.

Vacht
Weelderig, golvend. Kort op het voorhoofd, de snuit en de voorkant van de benen. Middellang op het lichaam, op de hals langer wordend en een kraagje en bef vormend op de borst. Bevedering op de oren en aan de achterkant van de voorbenen. Overvloedige haargroei aan de achterkant van de achterbenen. Haren op de schoft ongeveer 7,5 cm lang en bevedering op de staart ongeveer 15 cm.

Kleur
Alle kleuren zijn toegestaan op een witte ondergrond. Op het lichaam en de benen met het wit domineren ten opzichte van de kleur. Wit op de kop heeft de voorkeur, liefst met een min of meer brede bles. Een witte vlek aan de onderkant van de kop is toegestaan, maar een dominerend wit hoofd is een fout.

Schofthoogte
Maximaal 28 cm.

Borstomvang


Gewicht
Een categorie onder 2,5 kg. Een categorie 2,5 tot 5 kg.