Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Field Spaniel

field-spaniel

Groep Retrievers, Spaniels en Waterhonden
FCI 123
Sectie 2

Hij heeft dezelfde oorsprong als de Engelse Cocker Spaniel, waar hij een vergrote versie van is. Hij zit tussen de Engelse Cocker Spaniel en de Springer Spaniel in. De Sussex Spaniel, de Springer Spaniel, de Cocker Spaniel en misschien zelfs de Bassethound hebben aan zijn ontwikkeling bijgedragen. Hij komt niet erg veel voor.

Type hond
Spaniels

Land van herkomst
Groot-Brittannië

Oorspronkelijke naam
Field Spaniel

Andere naam


Karakter
Hij is erg sterk, robuust, actief, behendig, en krachtig maar zonder de logheid van de Clumber. Het is een veelzijdige hond, efficiënt op elk terrein, zowel in het water als in het struikgewas. Hij jaagt op een ijverige en methodische manier, altijd in contact blijvend met zijn baas. Nadat hij het wild heeft opgespoord, jaagt hij het op, zodat het opvliegt. Het is een goede retriever en apporteert ook groter wild. Hij is zeer wantrouwig ten overstaan van vreemden en blaft weinig. Hij is gevoelig, evenwichtig, aanhankelijk en één van de meest plezierige Spaniels. Hij moet met geduld en flexibel worden opgevoed.

Verzorging
Hij voelt zich niet thuis in de stad. Hij heeft in ieder geval veel beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Eén of twee keer per week borstelen is voldoende. De oren moeten regelmatig gecontroleerd worden.

Gebruik
Jachthond. Gezelschapshond.
Hoofd
Nobel, goed gewelfd, met scherpe contouren onder de ogen. Uitgesproken achter-hoofd. Gematigde stop. Lange, droge snuit. Sterke kaken. Goed ontwikkelde neusspiegel.

Ogen
Amandelvormig. Donker hazelnootbruin.

Oren
Lage aanzet. Middellang en breed, goed bevederd.

Lichaam
Lang. Lange, sterke, gespierde hals. Diepe, goed ontwikkelde borst. Matig gewelfde ribben. Sterke, rechte, gespierde rug. Sterke, rechte, gespierde lendenen. Sterke achterhand.

Ledematen
Kort, gespierd. Compacte, ronde gesloten voeten. Sterke zoolkussentjes.

Staart
Lage aanzet, nooit boven de rug gedragen. Mooie bevedering. Werd gewoonlijk op eenderde gecoupeerd, in Nederland is couperen verboden.

Vacht
Lang, glad, glanzend, zijdeachtig. Nooit gekruld, kort of hard. Dicht en waterafstotend. Weelderige bevedering op de borst, onder het lichaam en aan de achterkant van de benen.

Kleur
Eenkleurig zwart, leverkleurig of schimmel of elk van deze kleuren met tan vlekken.

Schofthoogte
Ongeveer 45 cm.

Borstomvang


Gewicht
18 tot 25 kg.