Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Tibetaanse Spaniel

k9s

Groep Gezelschapshonden
FCI 231
Sectie 5

Dit zeer oude ras heeft een onduidelijke herkomst. Uitwisselingen van honden tussen Tibet en China vonden lang geleden plaats en honden als de Shih Tzu en de Pekinees kunnen aan zijn ontwikkeling hebben bijgedragen. Overigens zou uit een kruising tussen de Tibetaanse Spaniel en de Mopshond, de Pekinees zijn ontstaan. De Tibetaanse Spaniel is altijd één van de favoriete rassen geweest van de Tibetaanse monniken, die de honden in hun kloosters fokten. Ze werden gebruikt voor het laten draaien van de gebedsmolen in de kloosters. Vanaf de vijftiende eeuw zouden Tibetaanse Spaniels door missionarissen in Europa zijn ingevoerd. Het is zeker dat in Groot-Brittannië de eerste exemplaren arriveerden in 1905, maar het ras heeft zich er pas echt ontwikkeld na de Tweede Wereldoorlog.

Type hond
Tibetaanse honden

Land van herkomst
Tibet

Oorspronkelijke naam
Tibetaanse Spaniel

Andere naam


Karakter
Hij is levendig, energiek, snel, behendig en heeft een goed karakter. Hij is aanhankelijk, zachtaardig, kalm, gevoelig, blaft weinig en is niet agressief. Maar hij is terughoudend tegenover vreemden. Het is een goede waakhond. Hij moet met kalmte, rechtvaardig worden opgevoed.

Verzorging
Hij kan zich goed aanpassen aan het leven in een appartement, op voorwaarde dat hij dagelijks wordt uitgelaten. Regelmatig borstelen is aan te bevelen.

Gebruik
Gezelschapshond. Waakhond.
Hoofd
Klein. Licht gewelfde schedel. Lichte duidelijke stop. Vierkant matig lange snuit. Vrij hoge, brede kin. Een compleet gebit is gewenst.

Ogen
Middelgroot, ovaal, vrij ver uit elkaar staand. Donker bruin. Zwarte oogranden.

Oren
Vrij hoog aangezet, middelgroot, afhangend, iets van de schedel losstaand, goed bevederd.

Lichaam
Vrij langgerekt. Redelijk korte, sterke, goed aangezette hals, bedekt met manen (of "kraag") van langere haren, vooral bij de reu. Goed gewelfde ribben. Rechte rug. Sterke achterhand.

Ledematen
Kort, matige botten. Kleine hazenvoeten.

Staart
Hoog aangezet, vrolijk gedragen met een krul op de rug wanneer de hond in actie is. Weelderig bedekt met haren (pluim).

Vacht
Middellang, zijdeachtig, glad op de kop en aan de voorkant van de benen. Oren en achterkant van de benen bevederd. Fijne, dichte ondervacht.

Kleur
Alle kleuren en kleurmengingen zijn toegestaan.

Schofthoogte
Reu: ongeveer 27 cm. Teef: ongeveer 24 cm.

Borstomvang


Gewicht
4 tot 7 kg.