Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Pitbull Terriër

pitbull-terrier

Aliasses American pitbull, pitbull
Groep Terriërs
FCI -
Sectie 3


History Een pitbull is geen hondenras, al wordt dit vaak gedacht. Een pitbull wordt gemaakt door het fokken van andere rassen op bepaalde kenmerken, waaronder een brede kaak en atletische bouw. De Amerikaanse Pitbull terriër, Indiase Bull terriër, Amerikaanse Staffordshireterriër, Staffordshire-bulterriër, Dogo argentino, Bulterriër, Bulldog en de Perro de Presa Canario worden gebruikt om ongeregistreerde raskruisingen mee te maken. Het American Pit Bull Terrier ras is in Amerika wel erkend en kan daar nog steeds geregistreerd gefokt worden maar dan betreft het raszuivere kruisingen binnen het ras. In Nederland is er een fokverbod voor het ras en tevens voor op pitbull lijkende ongeregistreerde honden.
Karakter
De Pittbull is een opgewekte, voor zijn grootte een zeer atletische hond die van nature erg gehoorzaam is ("will to please"). Zij zijn zeer intelligent, uiterst alert en leren buitengewoon snel. Zij pikken de subtielste uitingen van het menselijk gedrag op en maken daar gebruik van. Hierdoor kan hij goede gewoonten snel leren, maar dit betekent ook dat een argeloze eigenaar zijn hond en passant verkeerde zaken kan leren!
Voor zijn gezin is het een zeer gevoelige, lieve, zorgzame hond. De hond is zeer baas-aanhankelijk. Een Pittbull is een volstrekt betrouwbare metgezel, erg mensvriendelijk en bijzonder goed met kinderen.
Vaak zijn AmStaff's allemansvrienden welke graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Desondanks blijft hij goed weten wie de baas is. Er is een neiging de minder dominante gezinsleden, bij afwezigheid van de baas, te beschermen en bij werkelijke onraad kan de Pittbull een uiterst fanatieke verdediger van het gezin zijn.
Pittbull's zoeken bepaald geen ruzie met andere honden. Integendeel: vaak zijn ze tamelijk ongeïnteresseerd naar soortgenoten tenzij van het andere geslacht. Echter, zeker wanneer ze eerder bij een gevecht betrokken waren ligt niet in hun aard een gevecht te ontwijken. Opvoeding speelt ook hierbij een belangrijke rol!
De Pittbull Terrier is niet geschikt voor mensen met weinig hondenervaring. Leer de hond op jonge leeftijd dat hij niet mag trekken aan de riem; eenmaal volwassen zijn deze honden ontzettend sterk. Deze Staffordshire kan door middel van een goede en consequente opvoeding heel erg veel leren. Er zijn diverse voorbeelden van American Staffordshire Terriers die met goed gevolg gehoorzaamheidstesten afleggen.
Hij is oplettend en attent naar zijn omgeving. Zijn moed is spreekwoordelijk. In tegenstelling tot de algemene gedachte - mogelijk gevoed door zijn uiterlijk- is de AmStaff zeker geen vechtmachine, maar hij verdedigt zich wanneer hij wordt lastig gevallen.
Door een gewelddadige of hardhandige opvoeding kan de Pittbull Terriër zich ontwikkelen tot een gevreesd wapen.

Verzorging
Het leven op een appartement is niet ideaal voor deze hond. Hij heeft veel ruimte en beweging nodig om een evenwichtig karakter te blijven houden. Een tot twee keer per week borstelen is aan te raden.

Gebruik
Waakhond. Gezelschapshond.
Hoofd
Van gemiddelde lengte. Brede schedel. Duidelijke stop. Kaakspieren zijn duidelijk te zien. Onderkaak is stevig en krachtig. Aangesloten lippen, zonder loshangende delen.

Ogen
Rond, goed ver uit elkaar, donker.

Oren
De voorkeur wordt gegeven aan niet gecoupeerde, korte rozenoren of halfhangende oren. Couperen is in Nederland niet toegestaan.

Lichaam
Compact. Zware, gebogen hals, zonder keelhuid. De lijn schoft-croupe helt lichtjes af. Vrij korte rug. De lendenen moeten iets naar binnen vallen. Goed gewelfde ribben. Brede en diepe borstkas. Licht hellende croupe.

Ledematen
Gespierd, zware botten. Compacte gesloten voeten. Goed gewelfde tenen.

Staart
Laag aangezet, kort, versmalt tot een fijne punt. Niet gekruld noch boven de ruglijn gedragen.

Vacht
Kort, dicht, stug aanvoelend.

Kleur
Elke kleur is toegelaten, eenkleurig, meerkleurig of gevlekt, maar vachten die meer dan 80% wit bevatten, black-and-tan dieren en leverkleurige dieren moeten bij voorkeur niet voor de fokkerij gebruikt worden.

Schofthoogte
Reuen: 46-48 cm. Teven: 43-46 cm.

Borstomvang


Gewicht
17-20 kg.