Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Briard


briard

Alias Franse Herdershond Briard
Groep Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden
FCI 113
Sectie 1

Net als de Beauceron stamt de Briard af van de "honden van de vlakte" (chiens de plaine) uit de streek rond Parijs. De naam Chien de berger de Brie werd in 1809 door de geestelijke Rozier voor het eerst gebruikt voor langharige herdershonden. Op de eerste hondententoonstelling in Parijs in 1863 kreeg een teef die op een Briard leek de onderscheiding "Best in show". In 1888 schreef P. Magnin in L'Eleveur: "De Briard is een kruising van de Barbet met de Beauceron, waarbij het karakteristieke kenmerk van de Briard zijn lange, wollige vacht is." De Briard werd in 1885 voor het eerst geregistreerd bij de LOF. De eerste standaard werd in 1897 door de Franse Herdershondenclub vastgelegd, waarbij een variëteit met wollig haar, en een met geitenhaar werd beschreven. De geitenhaar variëteit heeft het uiteindelijk gewonnen, en dit is het ras dat in de huidige FCC standaard wordt beschreven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de Briard gebruikt als waakhond. Vanouds worden de oren gecoupeerd. Oorspronkelijk gebeurde dit opdat andere honden of wolven die de kudde probeerden aan te vallen, minder mogelijkheden zouden krijgen om vat op de hond te krijgen.

Type hond
Herdershonden

Land van herkomst
Frankrijk

Oorspronkelijke naam
Berger de Brie

Andere naam
Briard

Karakter
Hoewel hij wat van een teddybeer weg heeft, is deze hond een trotse en krachtige atleet. Hij is beweeglijk, evenwichtig, moedig, verstandig en robuust. Onder zijn harde uiterlijk schuilt een hart van goud. De Briard is zeer aanhankelijk, loyaal en speels. Hij is zeer gehecht aan zijn baas en kan goed met kinderen spelen. Met vreemden is hij gereserveerd. De reu is dominant. Een consequente opvoeding, die al zeer vroeg moet beginnen, is nodig voor deze wat koppige en onafhankelijke hond. Hij is pas echt volwassen na twee of drie jaar.

Verzorging
Deze robuuste, actieve en krachtige hond heeft veel ruimte en beweging nodig. Hij voelt zich in de stad niet thuis. Zijn vacht moet regelmatig geborsteld en gekamd worden om deze klitvrij te houden: twee tot drie keer per week als hij buiten leeft en één keer per week als hij binnenshuis leeft.

Gebruik
Vee- en schapenhoeder. Goede gezelschapshond.
Hoofd
Krachtig en lang. Duidelijke stop. Rechte neusrug. Snuit noch smal, noch spits. Vierkantige neus. Hoofd bedekt door haren die een baard en snor vormen, en de ogen bedekken.

Ogen
Horizontaal. Breed en donker van kleur. Lange haren bedekken de ogen.

Oren
Hoog aangezet. Indien gecoupeerd, rechtop gedragen.

Lichaam
Stevig, gespierd, goed gebouwd en vrij lang. Brede, diepe borstkas. Gespierde lendenen. Licht hellende croupe. Rechte rug.

Ledematen
Aan de achterbenen twee Hubertusklauwen dicht bij de grond. Sterke ronde voeten. Gesloten tenen. Gespierde benen met sterke botten.

Staart
Goed behaard, met een haak aan het eind. Laag gedragen, niet naar links of naar rechts vallend.

Vacht
Ruw, droog (geitenhaar), lichte ondervacht, niet langer dan 7 cm lang.

Kleur
Alle eenkleurige tinten (behalve wit, bruin, mahonie) en tweekleurig. Donkere tinten hebben de voorkeur.

Schofthoogte
Reuen: 62-68 cm. Teven: 56-64 cm.

Borstomvang


Gewicht
30-40 kg.