Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Buhund


buhund

Alias Noorse Buhund
Groep Spitsen en oertypes
FCI 237
Sectie 3

Bu betekent hut in het Noors en hund is een herdershond. De Buhund werd gebruikt als waakhond, vee- en schapenhoeder. Dit zeer oude ras werd in IJsland geïntroduceerd, waar het een bijdrage leverde aan de ontwikkeling van de IJslandse hond. De Buhund is buiten Noorwegen zeldzaam. Het ras werd in 1968 door de Kennel Club erkend.

Type hond
Arctische waak- en herdershonden

Land van herkomst
Noorwegen

Oorspronkelijke naam
Norsk Buhund

Andere naam
Noorse Herdershond, Buhund, Noorse Buhund

Karakter
Deze rustieke, zeer energieke en moedige hond is heel onafhankelijk. Hij is evenwichtig, vriendelijk en opgewekt, waardoor hij een uitstekende gezelschaps-hond is. Hij is een goede waakhond, die agressief kan zijn als dat nodig is. De Buhund heeft een zeer goed reukvermogen, die hij gebruikt om op gevogelte te jagen.

Verzorging
De Buhund kan zich aan het stadsleven aanpassen, mits hij voldoende ruimte heeft en veel beweging krijgt. Regelmatig borstelen en kammen is nodig.

Gebruik
Vee- en schapenhoeder (rendieren, schapen). Waakhond. Veelzijdige gebruikshond. Gezelschapshond.
Hoofd
Kegelvormig, droog. Schedel is vrijwel plat. Duidelijke stop. Rechte neusbrug. Korte snuit, loopt toe naar de neus. Zeer strak aangesloten lippen.

Ogen
Zo donker mogelijk en in overeenstemming met kleur van de vacht.

Oren
Puntig. Strak omhoog gehouden.

Lichaam
Kort, compact. Droge, vrij korte hals. Vrij diepe borstkas. Goed gewelfde ribben. Sterke lendenen. Rechte, sterke rug.

Ledematen
Droge, gespierde benen met goed bot. Gesloten, compacte ovale voeten.

Staart
Hoog aangezet en vast gekruld over de rug gedragen. Rijkelijk behaard.

Vacht
Dicht, rijk, hard, vlak-liggend. Kort op de kop en de voorkant van de benen. Langer op de hals en voorborst. Zachte, dichte, wollige ondervacht.

Kleur
Tarwekleur: ??nkleurig van lichtrood tot geelrood; masker toegestaan. Zwart: eenkleurig met witte bles op de kop; witte aftekening op de voorborst, smalle witte kraag rond de hals, en wit op de voeten zijn toege-staan.

Schofthoogte
Reu: 43 tot 47 cm. Teef: 41 tot 45 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reu: 14 tot 18 kg. Teef: 12 tot 16 kg.