Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Heidewachtel (Kleine Münsterlander)

heidewachtel

Aliasses Kleine Münsterlander
Groep Staande honden
FCI 102
Sectie 1.2

Tot de voorouders van de Münsterlander behoren de langharige Duitse pointers, de Épagneul Francais, de Engelse Setter en de Engelse Pointer. In het begin van de twintigste eeuw werden er twee variëteiten ontwikkeld rond Münster in Westfalen in Duitsland: - De Kleine Münsterlander (Kleiner Münsterlander Vorstehhund), de populairste variëteit, en - De Grote Münsterlander (Grosser Münsterlander Vorstehhund). De eerste standaard werd in 1936 geschreven. De Kleine Münsterlander verscheen eind jaren 60 van de 20e eeuw voor het eerst in Frankrijk. Een andere naam voor de kleine Münsterlander is Heidewachtel. De FCI erkend beide als verschillende rassen.

Type hond
Continentale Pointers

Land van herkomst
Duitsland

Oorspronkelijke naam
Münsterlander Vorstehhund

Andere naam
Kleine Münsterlander, Heidewachtel, Münsterlander, Kleine Münsterlandse Staande hond

Karakter
De levendige Münsterlander heeft een uitstekende reukzin en doet het in veld en bos net zo goed als in het water. Hij volgt het spoor vrij dicht bij zijn baas, wijst zeer vastberaden, en is een goede retriever. Hij jaagt op klein of groot wild, afhankelijk van de variëteit, en hij wordt soms in meutes gebruikt. Hij is een uitstekende gezelschapshond. Dit ras moet consequent worden opgevoed, vooral de Kleine Münsterlander.

Verzorging
Hij is niet erg geschikt voor een leven in een appartement. Hij heeft ruimte en veel beweging nodig. Hij moet twee keer per week worden geborsteld en er moet geregeld aandacht worden besteed aan zijn oren.

Gebruik
Jachthond. Gezelschapshond.
Hoofd
Lang, droog en waardig. Schedel niet te breed. Geringe stop. Rechte neusbrug. Krachtige, lange snuit. Lippen niet hangend. Neusspiegel bruin.

Ogen
Zo donker mogelijk.

Oren
Vrij hoog aangezet, breed, afgerond aan de einden, dicht tegen de schedel hangend.

Lichaam
Vierkante omtrek. Krachtige, gespierde hals. Lange schoft. Brede, diepe borstkas.Korte flanken. Buiklijn iets opgetrokken. Korte, stevige en rechte rug. Lange, brede, goed gespierde en matig hellende croupe.

Ledematen
Zeer gespierde, krachtige benen. Voeten middellang met gesloten tenen (ronde voeten bij de Kleine M?nsterlander).

Staart
Middellang, evenwijdig aan de grond gedragen.

Vacht
Lang, dicht en glad. Bevedering op achterkant van de benen, op oren en staart. Kort en zeer vlak liggend op het hoofd. Middellang, glad, dicht en iets golvend bij de Kleine M?nsterlander.

Kleur
Bruin en wit, gevlekt bruin en wit (bruinschimmel). Tan aftekeningen op snuit en oren zijn toegestaan.

Schofthoogte
Reu: 50 tot 56 cm. Teef: 48 tot 54 cm.

Borstomvang


Gewicht
18 tot 23 kg.