Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Maltezer

maltezer

Groep Gezelschapshonden
FCI 65
Sectie 1

Een zeer oud ras met een omstreden herkomst. De voorouders van deze kleine hond leefden in de maritieme havens en steden van het Centrale Middellandse-Zeegebied, waar ze op schadelijke dieren jaagden. Het is zeker dat deze hond of gelijksoortige honden voor onze jaartelling al voorkwamen in Egypte en Griekenland en later in het oude Rome. De Griekse geograaf Strabon vermeldt dat er op Sicilië een stad bestond met de naam Melita, van waaruit de "Canis Meliteri" werden uitgevoerd. De naam Maltezer is afgeleid van het bijvoeglijk naamwoord "Maltees" dat komt van het woord "malat", dat "schuilplaats" of "haven" betekent. Het woord is ook terug te vinden in de namen van allerlei kustplaatsen en eilanden in het centraal Middellandse-Zeegebied. Hij werd gewaardeerd door de groten der aarde en was met name een van de favorieten aan het koninklijke hof van Engeland ten tijde van Elisabeth I. Het ras is niet erg bekend.

Type hond
Leeuwhondjes en verwante rassen

Land van herkomst
Centraal Middellandse,-Zeegebied, Italië

Oorspronkelijke naam
Maltese

Andere naam
Maltezer, Bichon à  poil droit, Maltezer Terriër

Karakter
Robuust, onvermoeibaar, met een levendig temperament, zoals het een rattenvanger betaamd. Het is een levendige, speelse en uitdagende hond. Hij is zachtmoedig, zeer kalm en blaft weinig. Het is een plezierig gezelschap. Hij moet consequent worden opgevoed.

Verzorging
Het is een echte huishond en hij heeft maar beperkt beweging nodig. Hij is niet graag alleen. De Maltezer dient dagelijks gekamd en geborsteld te worden. Het is aan te bevelen om de hond twee maal per jaar te laten trimmen. De conditie van de oren en de ogen moet regelmatig gecontroleerd worden.

Gebruik
Gezelschapshond.
Hoofd
Vrij breed. Platte schedel. Zeer uitgesproken stop. Rechte neusbrug. Weinig ontwikkelde lippen. Grote neusspiegel.

Ogen
Vrij groot, donker okerkleurig. Zwarte oogleden.

Oren
Hoog aangezet, afhangend, in contact met de zijkanten van de kop.

Lichaam
Langgerekt. Schoft iets hoger dan de ruglijn. Diepe borst. Rechte rug. Zeer brede en lange, licht hellend kruis.

Ledematen
Kort, stevige botten. Ronde voeten. Goed gesloten en gewelfde tenen.

Staart
Dik bij de basis en fijn aan de punt. Vormt een grote bocht, waarbij de punt tussen de heupen valt en het kruis raakt.

Vacht
Zeer lang over het gehele lichaam, recht over de gehele lengte, zonder golving of krullen. Zijdeachtig. Op de romp moet de vacht langer zijn dan de hoogte van de schoft en ruim op de grond vallen. Geen ondervacht. Zeer lange vacht op de kop. Op de staart vallen de haren naar ??n kant.

Kleur
Zuiver wit. Een lichte ivoor-kleur is toegestaan. Licht oranje nuances zijn toegestaan mits ze de indruk wekken van een bevuilde vacht. Dit wordt echter als een schoonheidsfout beschouwd.

Schofthoogte
Reu: 21 tot 25 cm. Teef: 20 tot 23 cm.

Borstomvang


Gewicht
3 tot 4 kg.