Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Épagneul Français

epagneul-francais

Alias Epagneul Franëais, Franse Spaniel
Groep Staande honden
FCI 175
Sectie 1.2

Net als alle andere spaniels die de eerste pointers werden, is de Épagneul français een verre afstammeling van de langharige Chien d'Oysel uit de Middeleeuwen. Tegen de zestiende eeuw werd de Épagneul français algemeen gebruikt bij de jacht op vogels. Nadat de populariteit door de concurrentie met Engelse rassen was afgenomen, werd de Épagneul français in de negentiende eeuw door Abbé Fournier weer teruggefokt. Volgens de eerste standaard, die in 1891 door J. de Connick werd geschreven, is het ras groter en krachtiger dan de Épagneul Breton. De Épagneul français is buiten Frankrijk vrijwel onbekend, en ondanks de toegenomen populariteit is de populatie in Frankrijk niet groot.

Type hond
Continentale Pointers

Land van herkomst
Frankrijk

Oorspronkelijke naam
Épagneul Français

Andere naam
Franse Spaniel

Karakter
De Épagneul Français is flink, moedig, volhardend en enthousiast. Hij wordt gewaardeerd voor de manier waarop hij op ruig terrein opereert. Hij is een drijfhond en is zeer goed in het water. Met een uitstekende reukzin, maar langzamer en met een beperkter bereik dan de Épagneul Breton, jaagt hij in galop of uitgestrekte draf. Hij geeft heel nauwkeurig aan en is één van de beste retrievers. Hij is rustig, evenwichtig en intelligent. Hij is zeer gehecht aan zijn baas en vriendelijk tegen kinderen, en daardoor is hij een uitstekende gezelschapshond. Hij heeft een consequente maar zachtaardige opvoeding nodig.

Verzorging
De Épagneul Français is gebouwd voor het leven op het land. Hij houdt er niet van om alleen gelaten te worden, en hij moet iedere dag kunnen rennen. Hij moet twee keer per week worden geborsteld en er moet regelmatig aandacht worden besteed aan zijn oren.

Gebruik
Jachthond. Gezelschapshond.
Hoofd
Middelgroot en niet te breed. Tamelijk fijnbesneden. Uitgesproken wenkbrauwbogen. Duidelijke stop. Licht gewelfde neusbrug, iets korter dan de schedel. Bruine neusspiegel. Bovenlip bedekt onderlip niet.

Ogen
Middelgroot, ovaal, donker amberkleurig.

Oren
Goed aangezet, tot de afgeronde einden bedekt met golvend, zijdeachtig haar.

Lichaam
Aan de lange kant. Rechthoekige lichaamsbouw. Licht gewelfde hals zonder keelhuid. Goed ontwikkelde schoft. Brede, ruime borstkas. Brede, korte lendenen. Opgetrokken buiklijn. Horizontale, vlakke rug. Brede, ronde croupe.

Ledematen
Stevige, gespierde benen met flinke botten. Ovale voeten met compacte, gesloten tenen en donkere voetzolen.

Staart
Reikend tot het spronggewricht, hellend of gebogen in een S-vorm gedragen. Met lang, golvend haar bedekt.

Vacht
Lang en golvend op oren, achterkant van de benen, en staart. Vlak, zijdeachtig en dicht op het lichaam, met enige golving achter de hals en op bovenborst. Vlak liggend en fijn op het hoofd.

Kleur
Wit en bruin met enige vlekken. Soms sterk afgetekend met onregelmatige vlekken en gering tot matige gespikkeld of matig gespikkeld met schimmel. Bruin varieert van kaneelkleurig tot donker leverbruin. Witte bles op het hoofd is gewenst.

Schofthoogte
Reu: 56 tot 61 cm. Teef: 55 tot 59 cm.

Borstomvang


Gewicht
Ongeveer 25 kg.