Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Deerhound

deerhound

Alias Scottish Deerhound
Groep Windhonden
FCI 164
Sectie 2

De Deerhound is in een ver verleden naar Schotland gekomen, waarschijnlijk met Fenicische kooplieden of Keltische bezetters. In de Highlands wordt het ras al gauw favoriet bij de clanleiders om hen te begeleiden bij de jacht. Hij werd gebruikt voor de hertenjacht, waar hij ook zijn naam aan te danken heeft (Engels voor hert = deer). Toen er echter steeds minder op herten werd gejaagd, is de Deerhound bijna verdwenen. De Engelsen hebben zich ingezet voor zijn behoud. De eerste standaard stamt uit 1892.

Type hond
Draadhaar Windhonden

Land van herkomst
Groot-Brittannië

Oorspronkelijke naam
Scottish Deerhound

Andere naam
Ruwharige Engelse Windhond, Schotse Windhond, Deerhound, Schotse Hertenhond, Ruwharige Hooglandse, Windhond

Karakter
Hij is erg standvastig, actief maar minder snel dan de Greyhound. De Deerhound blaft weinig. Verder is hij zachtaardig, kalm en heeft een goed karakter, kortom hij is een toegewijd gezelschap. Hij is dol op kinderen. Hij is niet wantrouwig of agressief. Hij moet consequent worden opgevoed.

Verzorging
Hij kan niet in een appartement gehouden worden. Hij is het liefst buiten om zich zoveel mogelijk te kunnen uitleven. Hij houdt niet van de hitte. Regelmatig borstelen is voldoende.

Gebruik
Gezelschapshond.
Hoofd
Lang. Tamelijk platte schedel, bedekt met middellange haren, die zachter zijn dan op de rest van het lichaam. Geen stop. Snuit geleidelijk smaller wordend naar de neusspiegel. Goed aansluitende lippen. Sterke kaken.

Ogen
Donkergekleurd, donkerbruin of hazelnootkleurig. Zwarte omrande oogleden.

Oren
Hoog aangezet, klein, in rust naar achteren gevouwen. Zwart of donkergekleurd.

Lichaam
Lijkt op een grotere versie van de Greyhound. Zeer sterke hals zonder keelhuid. Diepe, tamelijk brede borst. Goed gewelfde lendenen. Brede, krachtige en hellende croupe.

Ledematen
Lang, gespierd. Compacte voeten.

Staart
Lang, dik bij de staartwortel, geleidelijk dunner wordend. In actie gebogen, maar nooit boven de ruglijn. Goed bedekt met haar. Op de bovenkant zeer ruw "draad" haar.

Vacht
Ruwharig, dicht, tegen het lichaam aanliggend, onregelmatig, stug of ruw. Op het lichaam, de hals en de achterhand is de vacht zeer ruw, met een lengte van 7 tot 10 cm. Op de kop, de borstkas en de buik is de vacht veel zachter. Licht bevedering aan de binnenkant van de benen.

Kleur
Donker grijsblauw; van het donkerste grijs tot lichter grijs; gestroomd en geel; zandkleurig of rossig met zwart aan de extremiteiten. Wit op de borstkas, witte tenen en een kleine witte vlek aan de punt van de staart zijn toegestaan.

Schofthoogte
Reu: minimaal 76 cm. Teef: minimaal 71 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reu: ongeveer 45,5 kg. Teef: ongeveer 36,5 kg.