Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Dobermann

dobermann

Groep Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
FCI 143
Sectie 1.1

De geschiedenis begint in Apolda, een Duits stadje in de deelstaat Thüringen. F.L. Dobermann, van beroep belastinginner en verantwoordelijk voor het locale dierenasiel, wilde een goede waak- en verdedigingshond fokken.Rond 1870 voerde hij talrijke kruisingen uit tussen waarschijnlijk de 'slagershonden' (één van de voorvaders van de Rottweiler),black-and-tan herders die reeds in Thüringen bestonden, de Pinscher, de Duitse Dog, de Beauceron en de Rottweiler.Het resultaat was een alerte gebruikshond, boerderijhond,waakhond en politiehond. Bij de jacht werd hij gebruikt om roofdieren op afstand te houden. Later werd nog ander vreemd bloed ingebracht, zoals de black-and-tan Terriër en waarschijnlijk de Greyhound. In 1910 werd de rasstandaard vastgelegd.

Type hond
Pinscher type

Land van herkomst
Duitsland

Oorspronkelijke naam
Dobermann Pinscher

Andere naam
Dobermann

Karakter
Levendig, sterk, moedig, waakzaam, met een vastberaden zelfs imponerende blik. Het is een hond met een hard karakter, fier, impulsief. Hij is evenwichtig, rustig en sociaal. Het is geen ras voor iedereen. Hij vraagt een vastberaden, rechtvaardige en rustige baas die in alle kalmte en zachtheid overwicht heeft. Uiterst trouw, blindelings toegewijd aan zijn baas, toch zacht met kinderen. Hij bezit een aangeboren beschermingsinstinct en is zeer wantrouwig tegenover vreemden. Deze vreedzame hond is gevoelig en verdraagt geen conflictsituaties.

Verzorging
Deze hond heeft ruimte en beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Hij houdt er niet van om aangelijnd te zijn. Hij moet regelmatig geborsteld worden.

Gebruik
Werkhond: hij functioneert als hulp van de politie en het leger. Waak- en verdedigingshond. Gezelschapshond.
Hoofd
Lang en benig. Harde, wigvormige schedel, weinig ontwikkelde stop, lange snuit. Krachtige, brede kaken. Stevige lippen die tegen de kaak aanliggen.

Ogen
Van gemiddelde grootte, ovaal en donker.

Oren
Hoog aangezet. Indien ze niet gecoupeerd zijn hangen ze half af waarbij de voorste oorrand de kaak raakt. Indien ze gecoupeerd zijn hebben ze een lengte in verhouding met de kop en dan rechtopstaand.

Lichaam
Vierkant gebouwd. Droge gespierde hals. Krachtige borst. De schoft is duidelijk zichtbaar. Korte, stevige rug. Goed ontwikkelde borstkas met licht gewelfde ribben. Afgeronde croupe. Opgetrokken buik.

Ledematen
Stevig. Korte voeten met gesloten, gewelfde tenen. Zwarte nagels.

Staart
Hoog aangezet. Indien gecoupeerd is de staart ingekort tot op de tweede staartwervel.

Vacht
Kort, stug, dicht, glad en goed aanliggend. Geen ondervacht.

Kleur
Zwart of donkerbruin met goed omlijnde roestrode aftekeningen op de snuit, de kaken, de keel, de borst, de ledematen en de zitbeenknobbels.

Schofthoogte
Reuen: 68-72 cm. Teven: 63-68 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reuen: 40-45 kg. Teven: 32-35 kg.