Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Rottweiler

rottweiler

Groep Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
FCI 147
Sectie 2.1

Volgens sommigen stamt deze typisch Duitse hond van de Bouvier van Bavaria af. Volgens anderen stamt hij af van de Molossers die in Duitsland geïntroduceerd werden tijdens de Romeinse invasies. In de stad Rottweil in het Duitse Würtemberg hoedde deze sterke en moedige hond reeds in de Middeleeuwen de kudden. Tevens beschermde hij de veehandelaren tegen dieven. De belangrijke slagerscoöperatie adopteerde hem waardoor hij de naam van 'slagershond' kreeg. De eerste rasclub dateert van 1907. In 1910 werd de Rottweiler officieel als politiehond in Duitsland erkend. Hij werd door het Duitse leger gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het ras werd in 1966 definitief erkend. Wereldwijd is de bekendheid van de Rottweiler vanaf 1970 sterk toegenomen.

Type hond
Dogtype Molosser

Land van herkomst
Duitsland

Oorspronkelijke naam
Rottweiler

Andere naam
Rottweiler Metzgerhund, Rott, Duitse Bouvier

Karakter
De Rottweiler is robuust, evenwichtig, vredelievend maar met een fors temperament. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en een dominant karakter (vooral de reuen). Hij straalt een rustige kracht uit. Hij blaft niet onnodig. De Rottweiler is toegewijd, zeer gehecht aan zijn baas en geduldig met kinderen. Hij is een geschikte, onverschrokken en imponerende waker. De Rottweiler kan agressief reageren tegenover vreemden. Een erg consequente opvoeding maar zonder geweld is noodzakelijk om een (in alle omstandigheden) gehoorzame hond te krijgen. Met de opvoeding moet op jonge leeftijd begonnen worden. De Rottweiler geeft het karakter van zijn baas weer: door een gewelddadige opvoeding kan hij zich ontwikkelen tot een gevreesd wapen.

Verzorging
De Rottweiler vraagt veel ruimte en beweging. Hij houdt er niet van opgesloten of aangelijnd te zijn. Hij kan slecht tegen hitte. Het is aan te raden om de hond dagelijks te borstelen.

Gebruik
Waakhond. Politie- en legerhond. Gezelschapshond.
Hoofd
Stevig. Brede, matig gewelfde schedel. Duidelijke stop. Rechte neusrug. Goed ontwikkelde neus. Krachtige kaken. Zwarte aansluitende lippen.

Ogen
Middelgroot, amandelvormig, donkerbruin.

Oren
Hoog aangezet, middelgroot, driehoekig, ver uit elkaar staand. Afhangend, naar voren gericht en vlak aanliggend.

Lichaam
Gedrongen. Krachtige, droge hals zonder keelhuid. Goed ontwikkelde borst. Rechte, krachtige rug. Ruime borstkas. Gewelfde ribben. Korte lendenen. Brede, licht afgeronde croupe.

Ledematen
Goed gespierd. Ronde voeten. Gesloten, gewelfde tenen. Zwarte nagels.

Staart
Indien gecoupeerd: ??n of twee staartwervels.

Vacht
Halflang, stug aanvoelend, glad, dicht. Ondervacht.

Kleur
Black and tan, de tan aftekeningen zijn goed afgelijnd op de kaken, boven de ogen, op de snuit, de nek, de borst, de ledematen en onder de staartbasis.

Schofthoogte
Reuen: 61-68 cm. Teven: 56-63 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reuen: ongeveer 50 kg. Teven: ongeveer 42 kg.