Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Dwergschnauzer

dwergschnauzer-zwartzilver

Alias Schnauzer dwerg
Groep Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
FCI 183
Sectie 1.2

Zijn naam komt van 'Schnauzer' (snoet) naar aanleiding van zijn karakteristieke ruig behaarde snuit. Tot de negentiende eeuw werden de Schnauzers 'Pinschers met een ruwe vacht' genoemd. Er bestaan drie Schnauzer variëteiten. De Middenslag Schnauzer waarvan de afkomst niet bekend is. Mogelijk stamt hij af van uitgestorven rassen zoals de Biberhund en een ruwharige rattenvanger, of van een bepaald soort van herdershonden? Hij werd vooral gebruikt voor het verjagen van ongedierte. Waarschijnlijk is de Riesenschnauzer afkomstig van een kruising van de Middenslag Schnauzer, de Duitse Dog en de Bouvier Belge des Flandres of zou eenvoudig-weg de grotere broer van de Middenslag Schnauzer kunnen zijn. Hij wordt verondersteld afkomstig te zijn van Württemberg. De kunstenaar A. Dürer beschreef hem in één van zijn werken. De Schnauzer vergezelde de paarden van de postwagens en verdreef knaagdieren uit de stallen. Men noemde hem trouwens ook 'de stalgriffon'. De Dwergschnauzer werd in 1880 verkregen door de selectie van kleine exemplaren. De Riesenschnauzer is de meest voorkomende variëteit in Europa terwijl in de landen waar Engels wordt gesproken de Dwergschnauzer op de eerste plaats komt.

Type hond
Schnauzer

Land van herkomst
Duitsland

Oorspronkelijke naam
Schnauzer

Andere naam
Miniatuur Schnauzer

Karakter
Levendig, actief, onstuimig maar evenwichtig, groot weerstandsvermogen, fier en dominant. De Riesenschnauzer is rustiger terwijl de Dwerg variëteit buitenissiger is. Het is een toegewijde, vriendelijke hond, een aangename familiehond die graag bij kinderen is. De Riesenschnauzer en de Middenslag Shnauzer, steeds waakzaam, onomkoopbaar, wantrouwig tegenover vreemden, zijn uitstekende wakers. Schnauzers vragen een consequente opvoeding en veel aandacht.

Verzorging
Deze honden kunnen niet in een appartement gehouden worden. Het zijn sportieve dieren die ruimte en beweging nodig hebben om hun conditie te behouden en evenwichtig te blijven. Ze moeten dagelijks geborsteld en om de drie maanden geplukt worden.

Gebruik
Naar gelang hun grootte: waakhond, verdedigingshond, of ingezet bij het leger. Gezelschapshond.
Hoofd
Lange, robuuste schedel. Duidelijke stop. Rechte neusrug. De ruig behaarde snuit is wigvormig. Zwarte lippen.

Ogen
Ovaal, donker.

Oren
Gecoupeerd: gelijkmatig rechtop. Niet gecoupeerd: V-vormig, geplooid of klein en rechtopstaand.

Lichaam
Vierkant gebouwd. Gebogen hals. Korte rug, licht hellend naar de croupe toe. Middellange borstkas. Vrij vlakke ribben. Matig opgetrokken buik.

Ledematen
Sterk gespierd. Korte, ronde voeten. Goed gesloten en gewelfde tenen. Donkere nagels.

Staart
Hoog aangezet en naar boven gedragen. Indien gecoupeerd is de staart ingekort tot op drie staartwervels.

Vacht
Stug, draadachtig hard, dicht. Dichte ondervacht. Ruige baard en warrige wenkbrauwen die de ogen gedeeltelijk verbergen.

Kleur
Zwart, peper en zout, zwartzilver, wit.

Schofthoogte
30-35 cm.

Borstomvang


Gewicht
4-7 kg.