Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Franse Bulldog

franse-bulldog

Groep Gezelschapshonden
FCI 101
Sectie 11

De Franse Bulldog stamt waarschijnlijk af van de Tibetaanse Mastiff. Na bijgedragen te hebben aan de ontwikkeling van de Macedonische dog zou de Tibetaanse Mastiff door de Feniciërs naar Engeland zijn gebracht. Door kruisingen met verschillende terriërs werd hij steeds kleiner. Engelse werklieden, met name uit Nottingham, emigreerden naar Frankrijk. Zij namen hun "Toy Bulldog" mee. Toen de "Toy Bulldog" rond 1850 naar Frankrijk kwam, vertoonde hij al een aantal kenmerken van de Franse Bulldog. Nieuwe kruisingen met andere rassen (zoals de Mopshond en Belgische Griffon) hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de huidige Franse Bulldog. Hij werd ingezet als rattenvanger en was de metgezel van de slagers uit de "La Villette" in Parijs. Tevens was hij de lijfwacht van de straatjongens van Pantin (buitenwijk van Parijs). De standaard van het ras werd definitief opgesteld rond 1898. Na een lichte teruggang, wordt de hond nu steeds populairder.

Type hond
Kleine Molossers

Land van herkomst
Frankrijk

Oorspronkelijke naam
Bouledogue Français

Andere naam
Franse Bulldog, Franse Bull

Karakter
De Franse Bulldog is actief, moedig, koppig en heeft een gehard karakter. Het is een goede waakhond. Hij is erg aanhankelijk en gevoelig. Een plezierig gezelschap die veel aandacht en genegenheid vraagt. Hij is lief voor kinderen, maar vrij agressief tegenover zijn soortgenoten. Hij moet vanaf het begin consequent en met overtuiging, maar ook met kalmte worden opgevoed.

Verzorging
Het is een echte stadshond en past zich goed aan het leven in een appartement aan. Tijdens het uitlaten mag hij niet aan de riem trekken, anders zou hij een verkeerd gangwerk kunnen ontwikkelen. De Franse Bulldog verdraagt het slecht om van zijn baas gescheiden te worden. Hij kan niet tegen de hitte, de warmte verergert de ademhalingsproblemen door zijn te korte neus. In de ruiperiode is dagelijks borstelen noodzakelijk. Elke twee maanden wassen is aan te bevelen. De conditie van de ogen en de huidplooien in het gezicht moeten regelmatig gecontroleerd worden.

Gebruik
Gezelschapshond. Waakhond.
Hoofd
Erg stevig, breed, vierkant met plooien en rimpels. Brede, bijna platte schedel. Zeer gewelfd voorhoofd. Zeer geprononceerde stop. Kort aangezicht, met stompe neus. Neusbrug met concentrische plooien. Brede neusspiegel met wipneus. Dikke, zwarte lippen. Brede, vierkante, krachtige kaken. Gematigd vooruitstekende onderkaak (prognatie).

Ogen
Rond, tamelijk groot, iets uitpuilend, donker gekleurd. Zwarte oogleden.

Oren
Rechtop, middellang, breed aan de basis en rond aan de punt (zgn. "vleermuisoren").

Lichaam
Gedrongen, zeer gespierd. Bovenlijn komt geleidelijk omhoog tot ter hoogte van de lendenen. Korte hals zonder keelhuid. Cilindervormige borst. "Tonvormige" ribben. Brede rug. Korte lendenen. Hellende croupe. Opgetrokken buiklijn.

Ledematen
Dikke, korte voorbenen. Iets langere achterbenen. Ronde, iets naar buiten gedraaide kattenvoeten.

Staart
Van nature kort, dik aan de wortel, knobbelig of gebogen en spits toelopend naar de punt.

Vacht
Kortharig, dicht, glanzend en zacht.

Kleur
- Gestroomd: roodbruin (fawn) met zwarte dwarsstrepen. Mengeling van zwarte en rode haren. enkele Witte haren op de borstkas en de kop zijn toegestaan. - wit en Gestroomd, zgn. kwartelkleur: gestroomde Vacht met opvallende spikkels. Witte ondergrond met gestroomde vlekken. de effen Witte Vacht valt onder de kwartelkleur.

Schofthoogte
25 tot 35 cm.

Borstomvang


Gewicht
8 tot 14 kg.