Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Tatrahond

tatrahond

Alias Polski Owczarek Podhalanski
Groep Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden
FCI 252
Sectie 1

Net als een groot aantal andere grote Europese Molossers, stamt de Tatrahond waarschijnlijk af van Tibetaanse Herdershonden. Deze herdershonden kwamen mee naar Europa met de massale invasies vanuit het oosten. De Tatrahond is verwant met de Hongaarse Kuvasz. De Tatrahond hoedt de schapen in de hooggelegen dalen van de Tatras, het hoogste gedeelte van de Karpaten, waar hij de kudden tegen beren en wolven beschermt. Dit ras werd gedurende de Tweede Wereldoorlog bijna uitgeroeid. In 1967 werd de Tatrahond door de FCI erkend. Het ras is in Polen zeer populair.

Type hond
Herdershonden

Land van herkomst
Polen

Oorspronkelijke naam
Polski Owczarek Podhalanski

Andere naam
Tatra Herder, Tatrahond, Tatra

Karakter
Deze rustieke hond is moedig, levendig en opmerkzaam. Hij is een snelle, beweeglijke renner. De Tatrahond is van nature vriendelijk en rustig, en mag nooit ruw worden behandeld. Hij is trouw aan zijn baas, lief met kinderen, en bewaakt zijn territorium en zijn familie.

Verzorging
Deze hond is niet geschikt voor een leven binnenshuis. Hij heeft veel ruimte en beweging nodig. Wekelijks borstelen is voldoende. Het is raadzaam om tijdens het verharen de Tatrahond dagelijks te kammen.

Gebruik
Vee- en schapenhoeder. Waakhond. Gezelschapshond.
Hoofd
Droog, gewelfd, met duidelijke stop. Breed voorhoofd. Grote snuit. Dichte lippen.

Ogen
Middelgroot, iets schuinstaand. Donkerbruin. Donkere oogranden.

Oren
Middelgroot, hoog aangezet, hangend. Driehoekig en vrij dik.

Lichaam
Lang, massief en gespierd. Duidelijke schoft. Geen keelhuid. Diepe borstkas. Rechte en brede rug.Brede, goed gevormde lendenen. Vrij vlakke, hellende ribben. Buik licht opgetrokken. Hellende croupe.

Ledematen
Benen met stevige botten. Ovale en stevige voeten. Sterke en harde voetzolen.

Staart
Laag aangezet, omlaag gedragen, iets gebogen aan het einde. Met dik haar bedekt.

Vacht
Kort, dik op het hoofd en de voorkant van de voorbenen. Lang, dicht en recht op hals en lichaam. Weelderige kraag. Zware ondervacht.

Kleur
Helemaal wit. Cr?mekleurige aftekeningen zijn niet gewenst.

Schofthoogte
Reuen: 65-70 cm. Teven: 60-65 cm.

Borstomvang


Gewicht
30-45 kg.