Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Portugese Waterhond

portugese-waterhond

Aliasses Cao de Agua Portugues
Portugese Waterhond
Groep Retrievers, Spaniels en Waterhonden
FCI 37
Sectie 3

Deze miniatuur Newfoundlander is een autochtoon Portugees ras, afkomstig uit de provincie Algarve. Sommigen zijn van mening dat hij is ontstaan uit kruisingen tussen de Barbet en diverse lokale rassen. Het was een echte vissershond die meehielp op de boot en in de haven.

Type hond
Waterhonden

Land van herkomst
Portugal

Oorspronkelijke naam
Cao de Agua Portugues

Andere naam
Portugese Waterhond

Karakter
Hij heeft een zeer groot uithoudingsvermogen en is energiek, onstuimig en robuust. Hij heeft een goed reukvermogen. Hij is een uitzonderlijk goede zwemmer en duiker, wat hem zeer geschikt maakt voor de jacht op waterwild. Het is een goede waakhond en trouw gezelschap. Hij dient consequent te worden opgevoed.

Verzorging
Hij heeft ruimte en veel beweging nodig. Regelmatig kammen en borstelen is voldoende. Voor deelname aan tentoonstellingen moet de achterhand worden geschoren vanaf de laatste rib tot tweederde van de staart.

Gebruik
Jachthond. Waakhond. Gezelschapshond.
Hoofd
Sterk en breed. Gewelfde schedel. Vooruitstekende wenkbrauwbogen. Goed gemarkeerde stop. Snuit bij de neus smaller dan aan de basis. Sterke kaken. Brede neusspiegel, waarvan de kleur overeenkomt met die van de vacht. Dikke lippen.

Ogen
Middelgroot, rond, iets schuin geplaatst. Zwart omlijnde oogleden.

Oren
Hoog aangezet, dun, tegen de kop gedragen, met een iets van de kop staande achterzijde.

Lichaam
Sterk. Korte, ronde hals, zonder keelhuid. Brede schoft. Brede, diepe borst. Goed gewelfde ribben. Rechte rug. Licht hellende croupe. Kleine buik.

Ledematen
Sterk. Ronde voeten met zwemvliezen tussen de tenen.

Staart
Dik aan de wortel, kleiner wordend naar de punt. Wanneer de hond alert is wordt de staart opgerold, ringvormig gedragen. De staart is een onmisbaar hulpmiddel bij het zwemmen en duiken.

Vacht
Waterafstotend. Geen ondervacht. Twee vari?teiten: langharig en golvend; korte gekrulde vacht met lokken. Op de kop vormt de vacht golvende haarlokken of kroeshaar bij de tweede vari?teit.

Kleur
Effen of gemengd. Effen wit, zwart of bruintinten. Gemengde kleuren zijn een mengeling van zwart of kastanjebruin met wit.

Schofthoogte
Reu: ideaal 54 cm. Teef: ideaal 46 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reu: 19 tot 25 kg. Teef: 16 tot 22 kg.