Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Kelpie

kelpie

Alias Kelpie
Groep Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden
FCI 293
Sectie 1

De Kelpie is waarschijnlijk het resultaat van een kruising tussen de Dingo en de kortharige Schotse Herder (Collie), die rond 1870 naar Australië werd gebracht. Men zegt dat de naam ontleend is aan een riviergeest, "Kelpie" geheten, uit een boek van R.L. Stevenson. In Europa is hij niet erg bekend, maar in Australië en Nieuw-Zeeland is hij de meest gebruikte Herdershond.

Type hond
Herdershonden

Land van herkomst
Australië

Oorspronkelijke naam
Australian Kelpie

Andere naam
Australische Kelpie, Kelpie

Karakter
Deze onvermoeibare hond is zeer actief en levendig. Hij is van nature lief en gehoorzaam. Hij is zeer trouw en aanhankelijk. Hij heeft van nature een instinct voor het hoeden van schapen, op de weide of bij de boerderij.

Verzorging
De Kelpie heeft ruimte en beweging nodig. Eén keer per week borstelen is voldoende.

Gebruik
Vee- en schapenhoeder.
Hoofd
Lang, smal, als van een vos. Licht gewelfde schedel. Duidelijke stop. Dichte lippen.

Ogen
Amandelvormig. Bruin, bij de kleur van de vacht passend.

Oren
Rechtop, puntig. Dunne oorlap. Binnenzijde met haren bedekt.

Lichaam
Hals middelmatig lang, zonder keelhuid. Volle kraag. Krachtige, horizontale . Borst dieper dan breed. Goed gewelfde ribben. Sterke en goed gespierde lendenen. Vrij lange, hellende croupe.

Ledematen
Krachtige benen met stevige botten. Ronde, stevige voeten. Dikke voetzolen. Gesloten, gewelfde tenen. Korte en dikke nagels.

Staart
In een lichte boog hangend, tot het spronggewricht reikend. Dicht behaard.

Vacht
Dik, recht, hard, vlak aanliggend, kort (2-3 cm). Langer aan de onderkant van het lichaam en op de achterkant van de benen. Kraag om de hals. Korte, dichte ondervacht.

Kleur
Zwart, black-and-tan, rood, rood en tan, bruin, en smoky blauw.

Schofthoogte
Reuen: 46-51 cm. Teven: 43-48 cm.

Borstomvang


Gewicht
11-20 kg.