Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Bobtail

bobtail

Alias Old English Sheepdog
Groep Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden
FCI 16
Sectie 1

De meningen zijn verdeeld over de oorsprong van de Old English Sheepdog. Volgens sommigen stamde deze hond af van Herdershonden, die door de Romeinen werden ingevoerd, waaronder de (uitgestorven) Italiaanse Mastiff. Volgens anderen is de Old English Sheepdog het resultaat van het kruisen van Herdershonden van het continent en uit Engeland, zoals de Puli en de Briard. Waar hij ook vandaan komt, de Old English Sheepdog bestaat al eeuwen. Hij is te zien op een schilderij van Gainsborough uit 1771. De Old English Sheepdog werd in 1873 voor het eerst op de hondententoonstelling in Birmingham getoond. Hij werd in 1888 officieel in het Verenigd Koninkrijk erkend, en de eerste Old English Sheepdog club werd in 1900 in de Verenigde Staten opgericht.

Type hond
Herdershonden

Land van herkomst
Verenigd Koninkrijk

Oorspronkelijke naam
Old English Sheepdog

Andere naam
Old English Sheepdog

Karakter
Deze levendige, speelse, onstuimige hond is noch schuw, noch agressief. Hij is aanhankelijk, gehoorzaam, trouw, met een gelijkmatig karakter. Hij is een ideale oppas voor kinderen en wordt dan ook wel Nanny Dog genoemd. Hij heeft een wakersinstinct en is niet bijterig. Met zijn wollige gezicht en zijn "gebroken" stem is hij trouwens niet erg afschrikwekkend.

Verzorging
Dit ras past zich goed aan het leven in de stad en in een appartement aan, als hij maar bij zijn baas kan zijn en dagelijks buiten kan rennen. De hond kan slecht tegen de hitte. Hij heeft een sterk karakter en heeft dan ook een consequente opvoeding nodig. Hij moet dagelijks geborsteld worden, anders verandert zijn dikke vacht al snel in een onontwarbare klit.

Gebruik
Vee- en schapenhoeder (komt praktisch niet meer voor). Gezelschapshond.
Hoofd
Krachtig en vierkant. Ruime schedel. Duidelijke stop. Afgeknotte, krachtige en vierkante snuit. Grote neusspiegel.

Ogen
Ver uit elkaar. Donker, of glasogen. Blauwe ogen zijn toegestaan.

Oren
Klein, vlak tegen het hoofd gedragen.

Lichaam
Kort en compact. Diepe, brede borstkas met goed gewelfde ribben. Schouders horen goed schuin te liggen. Licht gewelfde, krachtige lendenen. Schoft lager dan de lendenen. Sterke hals.

Ledematen
Kleine, ronde voeten met goed gewelfde tenen. Dikke harde voetzolen.

Staart
Indien gecoupeerd:volledig. Couperen is in Nederland verboden.

Vacht
Overvloedig, hard, ruig, zonder krullen. Dikker op de achterhand dan op de rest van het lichaam. Zachte, dichte ondervacht.

Kleur
Alle tinten grijs, grauw of blauw. Lichaam en achterhand zijn eenkleurig, met of zonder kleine witte aftekeningen op de voeten (sokken). Hoofd, hals, benen en onderlichaam moeten wit zijn. Bruine aftekeningen zijn een fout.

Schofthoogte
Reuen: ten minste 61 cm. Teven: ten minste 56 cm.

Borstomvang


Gewicht
25-30 kg.