Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Siberische Husky

siberische-husky

Alias Siberische Husky
Groep Spitsen en oertypes
FCI 270
Sectie 1

In Canada wordt elke sledehond met een schorre ("husky") blaf een husky genoemd. De Siberische Husky, afkomstig uit Noord-Siberië, stamt waarschijnlijk rechtstreeks af van de wolf en werd door de van oorsprong daar wonende Chukchi-stam ontwikkeld. In 1909 werd het ras in Canada geïntroduceerd om in sledehondenrennen mee te doen. De eerste standaard werd in 1930 gepubliceerd, en de eerste Amerikaanse Siberische Husky club werd in 1938 opgericht. Het ras kwam in 1950 in Europa, en werd door de FCI in 1966 erkend.

Type hond
Sledehonden

Land van herkomst
Noord-Amerika

Oorspronkelijke naam
Siberian Husky

Andere naam
Siberische Husky, Husky

Karakter
Deze rustieke hond met groot uithoudingsvermogen is heel onafhankelijk en neigt tot zwerven. Als gezelschapshond is hij aanhankelijk en sociaal. De Siberische Husky is geen goede waakhond, want hij is niet argwanend tegen-over vreemden. Het ras is niet agressief tegenover andere honden. Zijn jachtinstinct is zeer sterk ontwikkeld, zodat hij een sterke, hoge omheining vereist. Door een consequente en gedegen opvoeding van de hond moet de eigenaar zijn positie als groepsleider bevestigen.

Verzorging
Dit ras heeft veel ruimte nodig en zal heel ongelukkig zijn als het binnenshuis wordt gehouden. De Siberische Husky heeft zeer veel beweging nodig om geestelijk gezond te blijven. Wekelijks borstelen is nodig. Vaker en stevig borstelen is aan te bevelen tijdens de seizoensrui.

Gebruik
Sledehond (lichte lasten bij matige snelheid over grote afstanden). Gezelschapshond.
Hoofd
Niet zwaar. Schedel enigszins rond van boven. Uitgesproken stop. Matig lange snuit. Donkere lippen. Neusspiegel komt overeen met vachtkleur.

Ogen
Amandelvormig, enigszins schuin geplaatst Bruin of blauw. Elk oog een verschillende kleur of beide kleuren in elk oog is toegestaan.

Oren
Middelgroot, driehoekig. Rechtopstaand, hoog aangezet, en dicht bij elkaar. Dik en goed behaard.

Lichaam
Matig compact. Gewelfde hals, trots rechtop gedragen als de hond staat. Als de hond loopt, wordt de hals naar voren gestrekt, zodat het hoofd iets naar voren wordt gedragen. Borst is diep en sterk, maar niet te breed. Strakke, lenige lendenen. Croupe hellend, maar nooit steil. Rechte, stevige, middellange rug.

Ledematen
Gespierde benen met stevige botten. Compacte, ovale (niet lange) voeten, met stevige voetzolen en dikke kussens.

Staart
Rijkelijk behaard, in een boog over de rug gedragen.

Vacht
Middellang, recht en ietwat gladliggend. Nooit ruw. Dichte, zachte ondervacht.

Kleur
Elke kleur van zwart tot volledig wit is toegestaan. Een reeks aftekeningen en opvallende patronen zijn gebruikelijk.

Schofthoogte
Reu: 54 tot 60 cm. Teef: 51 tot 56 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reu: 20,5 tot 28 kg. Teef: 15,5 tot 23 kg.