Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Azawakh

azawakh

Groep Windhonden
FCI 307
Sectie 3

Deze Afrikaanse Windhond komt uit het Nigeriaanse middenbekken van de vallei van de Azawakh, aan de grens met Mali. Hij is ontwikkeld door de Tuaregs van de zuidelijke Sahara om de gazellen te laten struikelen zodat de ruiters ze konden vangen. Het was tevens een show- en gezelschapshond. Hij is verwant aan de Sloughi en de Saluki. De eerste exemplaren werden in het begin van de jaren 70 naar Europa gebracht. Het ras is in 1981 officieel erkend door de F.C.I.. Een standaard is uitgebracht in 1982. Hij komt maar zeer weinig voor.

Type hond
Kortharige Windhonden

Land van herkomst
Mali

Oorspronkelijke naam
Azawakh

Andere naam
Azi, Afrikaanse Windhond, Tuareg Windhond, Tuareg Sloughi, Zuid-Sahara Windhond

Karakter
Hij is erg sterk, standvastig, levendig en jaagt met zijn ogen. Hij heeft het profiel van een springer en dat kan hij goed gebruiken bij de achtervolging van antilopen en het vangen van vogels uit de lucht. Hij is erg terughoudend tegenover vreemden, erg waakzaam en schuw. Het is een goede waakhond voor de nomadenkampen. Hij heeft een erg eigenwijs karakter en een sterke persoonlijkheid. Hij is onafhankelijk, maar kan zich als hij wil ook sterk hechten. Hij moet vanaf jonge leeftijd consequent, maar ook met veel geduld worden opgevoed.

Verzorging
Hij kan niet in een appartement gehouden worden. Hij heeft ruimte en veel beweging nodig. Wekelijks borstelen is voldoende.

Gebruik
Jachthond. Gezelschapshond.
Hoofd
Lang, smal, fijn, droog en fijn uitgesneden. Bijna platte, tamelijk langgerekte schedel. Uitstekende bovenkant achterhoofd. Zeer weinig gemarkeerde stop. Lange, rechtlijnige snuit. Lange en sterke kaken. Platte wangen. Zwarte of bruine neusspiegel.

Ogen
Tamelijk groot, amandelvormig. Donker of amberkleurig. Gepigmenteerde oogleden.

Oren
Hoog aangezet. Fijn, afhangend en plat, tegen de schedel geplakt, nooit Òals een roosÓ.

Lichaam
Langgerekt. Lange, fijne, gespierde, licht gewelfde hals zonder keelhuid. Goed uitkomende schoft. Tamelijk smalle borstkas. Lange, diepe, tamelijk smalle borst. Lange, zichtbare ribben. Korte, rechte rug. Korte, strakke, licht gewelfde lendenen. Uitstekende heupen, iets hoger dan de schoft. Schuine croupe zonder af te hangen. Goed opgetrokken buiklijn.

Ledematen
Lang, droog. Ronde voeten. Fijne, gesloten tenen.

Staart
Laag aangezet, lang, slank, droog en dun uitlopend. Neerhangend met licht opgeheven punt. In actie kan de staart boven de horizontale lijn worden gedragen.

Vacht
Kortharig, fijn, nagenoeg geen haren op de buik.

Kleur
Reebruin met beperkte stippels aan de extremiteiten. Alle nuances zijn toegestaan, van licht zandkleurig tot donker reebruin. Kop kan al dan niet een zwart masker hebben en de bles is zeer onregelmatig. Witte haren op borst en op het uiteinde van de staart. Alle vier de benen hebben verplicht een witte sok, minimaal met sporen van witte haren op de voeten. Zwarte strepen zijn toegestaan.

Schofthoogte
Reu: 64 tot 74 cm. Teef: 60 tot 70 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reu: 20 tot 25 kg. Teef: 15 tot 20 kg.